Kada je seljak ugrožen, ugrožena je i država

Počinje kampanja „Pruži ruku farmeru“ čiji je glavni cilj premještanje fokusa javnosti na poljoprivrednog proizvođača, promociju domaće poljoprivredne proizvodnje i valorizacija sopstvenih resursa, kao i mogućnost da se glas farmera čuje jače

991 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa kampanje, Foto: Privatna arhiva
Detalj sa kampanje, Foto: Privatna arhiva

"Farmerima ne treba pomoć, već partnerska podrška, a građanima i državi treba pomoć. Treba obezbijediti dovoljne količine kvalitetne hrane, obezbijediti sigurnost u hrani, kontinuitet i zdravstveno bezbjednu hranu za našu djecu. Treba očuvati zdravu životnu sredinu, pejzaž i identitet. A svemu tome zadnja i najjača linija odbrane je seljak ili farmer. Toga nema bez farmera, a farmera je sve manje. Nikada nije bilo više objekata, mašina i opreme, a nikada manje proizvođača. Proizvođač je ugrožen, a kad je on ugrožen – ugožen je građanin, ugoržena je država", kazao je Ratko Bataković, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore prilikom ozvaničenja početka kampanje "Pruži ruku farmeru".

Organizatori kampanje, koja će trajati pola godine, su Poljoprivredni klaster Crne Gore i Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, organizacije koje okupljaju više od hiljadu poljoprivrednika, a kampanju finansiraju farmeri i njihovi prijatelji.

Prema riječima Batakovića, glavni cilj kampanje je premještanje fokusa javnosti na poljoprivrednog proizvođača, promocija domaće poljoprivredne proizvodnje i valorizacija sopstvenih resursa, mogućnost da se glas farmera čuje jače i da učestvuju u kreiranju poljoprivrednih politika i mjera podrške poljoprivredi u Crnoj Gori.

Kako je rekao, svi na svoj način mogu pružiti ruku farmeru - informacijom, kupovinom proizvoda, organizovanjem sajma, povezivanjem sa hotelom i restoranom, idejom za pakovanje, štampom i dizajnom, kreditiranjem, pisanjem projekta, strpljenjem…

"Svjesni smo trenutnog stanja u kome se nalazi naše društvo pritisnuto raznim uticajima, od globalnih do lokalnih, ali mi smo krenuli u borbu za našeg farmera, za našu poljoprivredu i naše selo i nećemo odustati. U toj borbi i na tom putu trebaju nam saveznici, treba nam podrška", istakao je Bataković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sve lokalne uprave su upoznali sa kampanjom i svi su imali pozitivan stav u odnosu na nju, a ostaje da se vidi na koji će način pružiti ruku farmerima.

Široku podršku očekuju od građana Crne Gore koji su konačni konzumenti poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

Crnogorski farmeri se, istakao je Bataković, već duže vrijeme, nalaze u veoma nezgodnoj situaciji, a razlozi su brojni – od klimatskih promjena, preko pandemije, do regionalnog i nacionalnog konteksta.

"Ruralni razvoj pogotovo da ne pominjemo, jer se on više, što je presedan, ne pominje ni u nazivu samog Ministarstva, što jasno ukazuje i na 'nemanje pojma', a i na odnos prema tom konceptu koji Evropska Unija unaprjeđuje i forsira, i za koji izdvaja ogromna sredstva kroz IPARD", istakao je predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.

Inferiornost farmera, prema riječima Batakovića, dovela ih je u položaj da manji broj "velikih" farmera živi dobro, lako se dogovara, lako završava poslove, dok veliki broj "malih" čeka hoće li ga nešto "zapasti" i čitav život se vrti u krug dugovanja od dobavljača do kupca.

Zbog toga je, kako je istakao, pokrenuta kampanja "Pruži ruku farmeru", koja će se ogledati i u snažnoj medijakoj aktivnosti, kako bi poljoprivredni proizvođači, kao partneri donosiocima odluka, bili aktivni učesnici u procesima kreiranja politika i mjera podrške, kada je u pitanju poljoprivreda i ruralni razvoj.

"Bez poljoprivrednika, koji rade 24 sata i 365 dana u godini, nema zdrave niti kvalitetne hrane. Svaka podrška kampanji je dobrodošla, a poruka ukupnoj javnosti je pružite ruku farmerima", poručio je Boško Miličić, predsjednik Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Prvi koji su im pružili ruku i podržali farmere su mikrokreditna finasijska institucija Alter modus i Opština Herceg Novi.

Bonus video: