Anima za subotu najavila protest u Kotoru: Političari svojim nečinjenjem podržavaju nasilje nad ženama

"Biramo da se obratimo na Dan ljudskih prava, jer u Deklaraciji o ljudskim pravima se pozivaju svi narodi na priznanje urođenog dostojanstva, te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske zajednice kao temelja slobode, pravde i mira u svijetu. Kod nas su sva ta prava uzdrmana, a dostojanstvo srozano"

2225 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ANIMA
Foto: ANIMA

Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima saopšto je da će 10. decembra (subota) u 12 sati izaći na Trg od oružja ispred stuba srama u Kotoru da bi, kako su naveli, svojim tijelima iskazali protest protiv izostanka stvarnih instutucija i odgovornih političara, koji svojim nečinjenjem prije svega podržavaju nasilje nad ženama, a onda i nad svima drugima.

Ova NVO se oglasila saopštenjem povodom kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", za koju kažu da je globalna, svjetska kampanja koju obilježava preko 100 država svijeta.

Podsjećaju da je kampanja počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

"Na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981. godiene, 25. novembar je proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Žene su govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju. Govorile su o nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Taj datum je odabran kao dan sjećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama", pieš u saopštenju.

Danas, kako su naveli, u Crnoj Gori na radionicama žene govore o nasilju, koje još ne uključuju političku torturu režima, ali nije daleko ukoliko se nastavi u smjeru neodgovornog odnosa vladajućih političara prema nasilju nad ženama.

"Biramo da se obratimo posljednjeg dana kampanje, 10. decembra na Dan ljudskih prava, jer u Deklaraciji o ljudskim pravima se pozivaju svi narodi na priznanje urođenog dostojanstva, te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske zajednice kao temelja slobode, pravde i mira u svijetu. Kod nas su sva ta prava uzdrmana, a dostojanstvo srozano. Nema institucije koja bi se bavile nasiljem nad ženama, ni pravima, ni slobodama. Time se bave rijetke nevladine organizacije koje još istrajavaju na tom putu. Ostaje samo ulica", zaključuju u saopštenju.