Nikšićki vatrogasci–spasioci: Prosječna plata od 320 eura je više nego poražavajuća

58 vatrogasaca – spasilaca iz operativnog sastava, kako su saopštili, iskazaće nezadovoljstvo i eventualnim uličnim protestima, jer su, dodaju, predugo ćutali, vjerujući da će odgovorni razumjeti njihove probleme na koje odavno ukazuju
107 pregleda 10 komentar(a)
Vatrogasci, Foto: Shutterstock
Vatrogasci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.09.2017. 17:55h

Nikšićki vatrogasci–spasioci traže od nadležnih bolje uslove rada, jer su postojeći, kako tvrde, više nego poražavajući za njihovu izuzetno tešku i odgovornu profesiju.

58 vatrogasaca – spasilaca iz operativnog sastava, kako su saopštili, iskazaće nezadovoljstvo i eventualnim uličnim protestima, jer su, dodaju, predugo ćutali, vjerujući da će odgovorni razumjeti njihove probleme na koje odavno ukazuju.

Oni ocjenjuju da je prosječna plata od 320 eura više nego poražavajuća za tu profesiju.

„Većina opština našla je način da svojim spasiocima poboljša materijalni status, pa smatramo da smo diskriminisani u odnosu na naše kolege iz drugih gradova. U neopravdano dugim, za sada četvorogodišnjim sudskim procesima, dokazali smo da su nam i ovako skromna primanja pogrešno obračunavana. Nedopustivo je i predugo čekanje presude“, navode vatrogasci – spasioci.

Oni obrazlažu da je nedopustivo da nekadašnji zatvor u Staroj Varoši, sa objektima koji se urušavaju, porušenih krovova koji prokišnjavaju, bez adekvatnog mokrog čvora sa nehigijenskim uslovima i brojnim gmizavcima treba da bude Dom za tu Službu u 21. vijeku.

„Da li građani koji žive u zgradama i visokospratnicama i dalje treba da strahuju za svoje živote upoznati sa činjenicom da u svojim domovima nemaju ispravnu hidrantsku mrežu, protivpožarne stepenice i puteve, a mi kao Služba nemamo autoljestve? I većina naše lične i zaštitne opreme je dotrajala sa poodavno isteklim rokovima za upotrebu ili je nema“, navodi se u saopštenju.

Vatrogasci – spasioci pitaju "da li nadležni organi i inspekcijske službe mogu dovesti u red neodgovornost većine „industrijskih“ objekata i objekata od javnog interesa u Nikšiću kada je u pitanju zaštita od požara, kako njihovim nepridržavanjem zakonskih odredbi ne bi dovodili naše živote u pitanje".

Oni, kako navode, prenose pozive Strukovnog sindikata vatrogasaca-spasilaca koji traži od odgovornih da prekine sa dosadašnjom praksom i odnosom prema operativcima te Službe, i okrenu se dijalogu kako bi svi zajedno doprinijeli rješavanju mnogobrojnih problema.

Vatrogasci – spasioci ukazuju da, i pored svih tih problema, građani znaju, da pozivom na 123 na teren izlaze profesionalci koji požrtvovanošću nadomještaju nečiju nebrigu i neodgovornost.

Bonus video: