Miličković: Za Ljuba se gradi najveći rezervat

Idejno rešenje rezervata je pozitivno ocijenjeno od strane najvećih stručnjaka u svijetu koji se bave šumskim krupnim zvijerima kao i od upravnika najpoznatijih prihvatilišta za medvjede u regionu

8139 pregleda 9 komentar(a)
Miličković: Ljubo ima uslove propisane zakonima i pravilnicima, Foto: Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora
Miličković: Ljubo ima uslove propisane zakonima i pravilnicima, Foto: Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora

Na odgovor Međunarodne organizacije za spasavanje životinja (Animal Survival International, ASI) na prethodne navode vlasnika imanja “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora”, objavljeno u “Vijestima” 4. decembra, pod naslovom “Ljubova sudbina sramota Crne Gore”, ponovo je reagovao Miljan Miličković.

Reeagovanje prenosimo u cjelosti:

”Prvenstveno želim da obavijestim javnost da se za medvjeda Ljuba u našem parku gradi, površinom, najveći rezervat u Evropi koji će koristiti samo jedan medvjed.

Idejno rešenje rezervata je pozitivno ocijenjeno od strane najvećih stručnjaka u svijetu koji se bave šumskim krupnim zvijerima kao i od upravnika najpoznatijih prihvatilišta za medvjede u regionu, čiji sam ovog ljeta bio gost.

Povezani članci

04. Decembar 2022.

"Ljubova sudbina sramota Crne Gore"

Za izgradnju istog, imamo potpunu podršku države Crne Gore.

S obzirom na to da to nije novost, već je gradnja rezervata za medvjede započeta još početkom septembra, napadi ASI organizacije nisu slučajni, već vrlo planirani, uz podršku domaćih organizacija i pojedinaca, koje ne pokreće ljubav prema životinjama, već opsesivna mržnja prema svemu što ja radim, iz prostog razloga što dug niz godina, potpuno besplatno radim u svojoj državi u korist dobrobiti životinja i zaštite prirode.

Ono što je za mene zabrinjavajuće i od čega imam ljudsku obavezu da se javno ogradim jeste to da ova međunarodna organizacija sakuplja novac po svijetu za životinju koja je, u potpunosti u skladu sa zakonima Crne Gore, smještena u svojoj zemlji.

Montirani srceparajući video koji kruži internetom, a koji je plasirala i sponzorisala ASI, kako bi isti došao do većeg broja naivnih ljudi, zasnovan je na neistinitim informacijama i tužnoj osjetljivoj priči koja lako može da iznudi novac od neukih stanovnika planete. Gdje taj novac završava?

Ko može da ima kontrolu nad prilivima tih bankovnih računa koji se svakodnevno pune zahvaljujući naivnim ljudima koji vjeruju da u Crnoj Gori postoji medvjed koji navodno jede svoje šape, čekajući da mu se posluži večera koja se sastoji od buđave hrane, kojom ga navodno hranimo…

Količine novca koji se u takvim akcijama prihoduje znaju da budu milionske i u nevladinim organizacijama one se koriste za isplatu plata, doprinosa, službenih putovanja, vozila, službenih nekretnina i na taj način takav novac postaje potpuno legalan.

Ja ne želim da budem neko ko će na bilo kakav način poremetiti nečiji biznis ili egsistenciju na ovoj planeti, ali prosto sam prinuđen da kažem istinu kako bih zaštitio svoju čast i ugled.

Ono što zasigurno znam, to je da se taj novac sigurno neće uložiti u dobrobit ove životinje, iako naivni ljudi doniraju upravo za to.

Trenutni smještaj za mrkog medvjeda Ljuba, izgrađen je u potpunosti po standardima koji su jasno propisani Pravilnikom o bližim uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja Crne Gore.

Pored toga, u pravilnost i kvalitet smještaja za medjeda, imalo je priliku da se uvjeri više državnih stručnih komisija koje su prateći i poštujući Zakon o zaštiti prirode dali pozitivna mišljenja o smještaju, nakon kojih je EPA izdala i dozvolu za držanje istog.

Apsolutno svaki smještaj za životinje u sklopu našeg parka, izgrađen je po važećim državnim pravilnicima i naš cilj je da se svaki od njih vremenom povećava i gradi u što humanijim uslovima, čemu ćemo maksimalno težiti shodno mogućnostima i shodno zakonima koje besprekorno poštujemo”, zaključeno je u reagovanju.

”Vijesti” ovim završavaju polemiku između ASI i Miličkovića

Bonus video: