Ulcinjska Biblioteka pod vodom i katancem

Voda prodrla u prostorije i prijeti da potopi elektroinstalacije u instituciji kulture u Ulcinju

5189 pregleda 3 komentar(a)
Katanac na vratima biblioteke, Foto: Samir Adrović
Katanac na vratima biblioteke, Foto: Samir Adrović

Ulcinjska Biblioteka “Mirko Srzentić” zatvorila je 25.novembra vrata svojim članovima i posjetiocima zbog vode koja je prodrla u prostorije i koja prijeti da potopi elektroinstalacije. Petočlano osoblje na čelu sa direktoricom Arditom Ramom, zbog toga je moralo na neplanirani odmor.

Adriana Hodža, direktorica Centra za kulturu, u okviru kojeg posluje biblioteka, kazala je da je nepopularni potez bio iznuđen prije svega, zbog, kako je navela, bezbjednosti zaposlenih.

”To su nam potvrdili I eksperti koje smo angažovali i na čiju preporuku smo zatvorili biblioteku. Ugrožen je naravno i naš bogat knjiški fond ali su nam najvažniji životi ljudi”, kazala je Hodža “Vijestima”.

Podsjetila je da je prokišnjavanje bibiloteke naslijeđen problem, budući da ga prethodne garniture vlasti, naglasila je, nijesu tretirale na pravi način.

”Sada su na potezu lokalne vlasti i mišljenja sam da moraju da reaguju hitno, jer zbog ugroženosti elektroinstalacija i kiše koja i dalje pada, može doći i do požara sa nesagledivim posljedicama”, poručila je Hodža.

Kada su u pitanju naslovi, biblioteka u Ulcinju jedna je od bogatijih u Crnoj Gori a knjige su osim na crnogorskom i albanskom jeziku, čitaocima dostupne i na njemačkom, engleskom i na još nekoliko svjetskih jezika.

Zbog obilnih kiša, inače, juče je dio Ulcinja bio pod vodom i posebno se otežano saobraćalo na dijelu saobraćajnice od restorana Palma do Veterinuma.

Bonus video: