Perović: Ujediniti napore u borbi protiv korupcije

"Transparentnost i jačanje institucija su ključni za održavanje mira"

2582 pregleda 6 komentar(a)
Perović, Foto: ASK
Perović, Foto: ASK

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pozvala je građane, civilni sektor, medije i institucije da ujedine napore kako bi oblikovali ambijent u kome se potvrđuju najviše društvene vrijednosti i smanjuje stvarni i percipirani nivo korupcije u zajednici.

Direktorica ASK-a Jelena Perović je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, poručila da će Agencija nastaviti da afirmiše vladavinu prava, da u duhu Konvencije Ujedinjenih nacija (UN)unapređuje i širi znanja o sprečavanju korupcije, promovišući i primjenjujući međunarodne standarde i doprinoseći nadogradnji etičke infrastrukture.

Ona je kazala da Agencija u ispunjenju svoje misije ostaje otvorena za saradnju sa svima koji rade u korist javnog interesa.

"Koristeći moto ovogodišnjeg obilježavanja 9. decembra, ASK poziva građane, civilni sektor, medije i institucije da ujedine napore, kako bi svojim stavovima i akcijama oblikovali ambijent u kome se potvrđuju najviše društvene vrijednosti i smanjuje stvarni i percipirani nivo korupcije u našoj zajednici", kazala je Perović.

Ona je podsjetila da se već dvije decenije, 9. decembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije, čime se održava simbolička veza sa tim datumom 2003. godine, kada je u meksičkoj Meridi otvorena za potpisivanje Konvencija UN protiv korupcije, jedini univerzalni pravno obavezujući antikorupcijski instrument.

Perović je rekla da je Korupcija, kako su naglasili iz UN, glavna prepreka razvoju, miru i bezbjednosti, i podriva sve oblasti društvenog razvitka.

Ona je kazala da korupcija podstiče sukobe i otežava mirovne procese potkopavajući vladavinu prava, pogoršavajući siromaštvo, olakšavajući nezakonitu upotrebu resursa i obezbjeđujući finansiranje sukoba.

Prema njenim riječima, transparentnost i jačanje institucija su ključni za održavanje mira.

"Ovogodišnji Dan borbe protiv korupcije obilježava se pod motom „Ujedinjujući svijet protiv korupcije“. U temelju ove poruke je razumijevanje da je borba protiv korupcije pravo i odgovornost svih i da zahtijeva udruženi i usklađeni angažman kompletnog društva", navela je Perović.

Ona je kazala da Agencija, ohrabrena pozitivnim trendom rada, prepoznatim od relevantnih međunarodnih adresa, u prvom redu Evropske komisije, GRECO-a i OECD-a, posvećena razvijanju svoje prakse, podsjeća na suštinski značaj prevencije u suzbijanju korupcije.

"U osnovi prevencije je upravljanje korupcijskim rizicima: podizanje svijesti o štetnosti korupcije, nužnosti i načinima njenog sprečavanja, snaženje politike transparentnosti i sistema integriteta institucija, kao i odgovornosti javnih funkcionera i državnih službenika, te podsticanje mehanizama prijavljivanja korupcije", rekla je Perović.

Bonus video: