Kun: Razvojne mogućnosti koje ima Crna Gora prijemčive Kinezima

Ambasador Kine istakao je na sastanku sa Vojinovićem da postoji snažna želja za jačanjem dosadašnje saradnje u sektorima visokog obrazovanja, energetike i visoke tehnologije

1358 pregleda 1 komentar(a)
Vojinović i Jin, Foto: Ministarstvo prosvjete
Vojinović i Jin, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Fan Kun istakao je da Crna Gora ima komparativnu prednost u smislu razvojnih mogućnosti koje su Kinezima prijemčive.

U razgovoru sa Kunom, Vojinović je posebno istakao dosadašnju saradnju u oblasti obrazovanja između Crne Gore i Kine, donaciju računarske opreme iz 2010. godine, kao i donaciju Ambasade Kine od 50 hiljada eura za rekonstrukciju postojećih prostorija JU OŠ "Štampar Makarije“ koja je dobila dodatni školski objekat i unaprijedila prostorne kapacitete za realizaciju nastave.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da govoreći o tradicionalno dobrim odnosima između Kine i država regiona, Kun je posebno istakao saradnju sa Crnom Gorom i snažnu emociju koju je njegova generacija osjećala prema ovim prostorima, a koja je prisutna i danas.

Kun je, kako navode, podvukao da Crna Gora ima komparativnu prednost u smislu razvojnih mogućnosti koje su Kinezima prijemčive.

On je kazao da postoji snažna želja za jačanjem dosadašnje saradnje u sektorima visokog obrazovanja, energetike i visoke tehnologije.

Vojinović je izrazio spremnost da se finalizuju i potpišu Sporazum o saradnji u prosvjeti između Ministarstva prosvjete Crne Gore i Ministarstva obrazovanja Kine.

Kao i, kako dodaje, Sporazum između Ministarstva prosvjete Crne Gore i Ministarstva obrazovanja Kine o međusobnom priznavanju visokoobrazovnih isprava, kako bi se stekle pretpostavke za produbljivanje dosadašnje uspješne saradnje.

Bonus video: