Prerađeno skoro 30 tona maslina

U Maslinarskom društvu “Boka” naglašavaju da su, od početka rada njihovog mlina na Radanovićima, postigli cilj - da utiču na podizanje svijesti proizvođača i potrošača o važnosti primjene savremene, čiste tehnologije prerade, proizvodnje i konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja

3062 pregleda 2 komentar(a)
Iz jednog od bokeljskih maslinjaka, Foto: Siniša Luković
Iz jednog od bokeljskih maslinjaka, Foto: Siniša Luković

Ovogodišnja sezona mljevenja maslina u mlinu Maslinarskog društva “Boka” na Radanovićima je završena.

Malo manje od 30 tona ploda masline, prerađeno je u tom postrojenju čije usluge, po promotivnoj cijeni, nepromijenjenoj od 2006. godine, mogu da koriste članovi tog društva.

”Kvalitet sirovine određuje i kvalitet proizvoda. Više od 90 odsto ukupno prerađenog ploda bila je ubrana, zdrava maslina”, kazala je direktorica Maslinarskog društva “Boka” Vesna Đukić.

Ona je podsjetila je da je svrha nabavke mlina u jednom od prvih projekata Maslinarskog društva “Boka” još 2005. godine, bila promocija čiste tehnologije prerade ploda: berba, umjesto sakupljanja sa zemlje, čuvanje i prevoz u higijenskim uslovima do mjesta prerade u najkraćem roku, ne dužem od 48 sati, nikako soljenje, držanje u vodi, sabijanje u džakove i neodgovarajuće sudove…

”Moderni, električni mlinovi, dvofazni ili trofazni, predstavljaju, jednostavno rečeno, sokovnike za maslinovo ulje. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je prirodni sok od masline, dobijen od zdravog, ubranog ploda, procesom hladnog cijeđenja, bez dodavanja bilo kakvih hemikalija koje bi mogle uticati na prirodni sastav i kvalitet ulja, uz, presudno, stručno rukovođenje mlinara. Sve drugo, prezreo plod, truo plod, dugo čuvan i soljen, držan u vodi… daje nešto drugo, a ne kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje”, kazala je Đukić.

U Maslinarskom društvu “Boka” naglašavaju da su, od početka rada njihovog mlina na Radanovićima, postigli cilj - da utiču na podizanje svijesti proizvođača i potrošača o važnosti primjene savremene, čiste tehnologije prerade, proizvodnje i konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

”Izgradnjom ukusa potrošača, postigli smo da potražnja diktira i viši nivo kvaliteta proizvoda”, naveli su iz tog udruženja koje okuplja uzgajivače maslina iz tri bokeljske opštine.

Bonus video: