Ukidaju dopunski rad kod privatnika

Ukoliko se usvoji nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti, za direktora zdravstvene ustanove neće moći da bude izabrana osoba koja je član organa političke partije

21117 pregleda 56 komentar(a)
Zakon je na javnoj raspravi od 23. novembra, Foto: Ana Komatina
Zakon je na javnoj raspravi od 23. novembra, Foto: Ana Komatina

Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti naišao je na kritiku zaposlenih u zdravstvu, jer im se ukida pravo na dopunski rad u privatnim ustanovama.

Prema Nacrtu zakona, koji je na javnoj raspravi, zdravstveni radnici i saradnici, zaposleni sa punim radnim vremenom u ustanovi čiji je osnivač država, odnosno opština, ne mogu da obavljaju dopunski rad.

Izuzetno, dopunski rad se može obavljati uz pisanu saglasnost direktora, u toj ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, ali isključivo u onima čiji je osnivač država, odnosno opština i obrazovnoj ustanovi u ukupnom trajanju do jedne polovine punog radnog vremena.

Predsjednica Sindikata doktora medicine (SDM) Milena Popović Samardžić juče je na okruglom stolu o tekstu Nacrta zakona kazala da je pomenuta odredba radikalno rješenje, kao i da bi zbog tog ograničavanja dopunskog rada ispaštali pacijenti.

Ona je istakla da se iza te odredbe krije nemoć države da riješi probleme i eliminiše anomalije u javnim zdravstvenim ustanovama.

Popović Samardžić je kazala da se mogu pooštriti kaznene odredbe, kvatifikovati rad svakog pojedinca Pravilnikom o dopunskom radu, pojačati inspekcijski nadzor.

Ministarstvo zdravlja ranije je najavilo kontrolu dopunskog rada, koja je, prema saznanjima “Vijesti”, uglavnom sprovođena u privatnim zdravstvenim ustanovama, zbog čega nijesu nađene nepravilnosti.

Od 578 ljekara Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dopunski u privatnim zdravstvenim ustanovama radi njih 225, skoro 40 procenata.

To je dvaput više u odnosu na 2020. godinu, kada je saglasnost za dopunski rad imalo 110 ljekara, iako su plate ljekarima te ustanove u međuvremenu uvećane u prosjeku od 150 do 200 eura, a od ljetos za dodatnih 20 odsto.

Dio javnosti ranije je upozoravalo da se mora izmijeniti Pravilnik o dopunskom radu, kako bi se dozvola za rad u privatnim ustanovama dobijala na osnovu objektivnog učinka ljekara na primarnom poslu, a ne na, kako tvrde, slobodnoj procjeni menadžera ustanove.

I u SDM, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama, smatraju da se Nacrtom zakona uvodi loša praksa tretiranja tih ustanova. Privatnici negoduju jer po nacrtu zakona privatna poliklinika ne može da organizuje dnevne bolnice, kao i do sada, što je slučaj u regionu.

Prema planiranim izmjenama, nosilac djelatnosti u privatnoj zdravstvenoj ustanovi ne može biti lice starije od 66 godina. Istovremeno, prema nacrtu zakona, zdravstveni radnik koji je napunio 66 godina života i ima najmanje 15 godina staža osiguranja, a posjeduje specijalizaciju ili užu specijalizaciju može da nastavi sa radom u zdravstvenoj ustanovi, ako se na oglas za zasnivanje radnog odnosa ne prijavi nijedan kandidat ili se prijavi kandidat koji ne ispunjava propisane uslove.

Ako se usvoje izmjene u vezi sa organizacijom primarne zdravstvene zaštite, u domovima zdravlja mogli bi se obavljati kardiološki i neurološki pregledi. I stomatološka zdravstvena zaštita djece predškolskog i školskog uzrasta, u skladu sa najavljenom reformom, vraća se takođe u domove zdravlja.

Iz Farmaceutske komore Crne Gore tvrde da Ministarstvo nije prihvatilo niti jednu sugestiju upućenu tom resoru u prethodnom periodu. Predsjednica Komore Milanka Žugić kazala je da su farmaceuti u sistemu neprepoznati kao medicinski kadar i diskriminisani.

Bonus video: