Svaki problem sa kojim se suočava dijete je ogroman

Izjave političara i crkvenih lica dovode do govora mržnje i nasilničkog ponašanja prema LGBTQ+ zajednici

3444 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podizanje svijesti o promovisanju ljudskih prava je veoma važno za društvo Crne Gore, ali da li je dovoljna priča o ljudskim pravima? Potrebni su nam mehanizmi koji bi doprinijeli lakšem ostvarivanju prava. U Crnoj Gori postoji institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i ona posebnu pažnju posvećuje zaštiti prava djeteta.

Zaštitnik štiti i unapređuje garantovana ljudska prava, odnosno prava djeteta, u svim situacijama kada su ona ugrožena ili povrijeđena od neke ustanove poput škole, vrtića, doma za učenike i/ili djecu, doma zdravlja, policije, suda, ministarstva... Zaštitnik štiti prava svakog djeteta, poštuje mišljenje djece i podstiče učešće djeteta u odlučivanju o stvarima koja ga se direktno tiču.

”Djeca se mogu obratiti ombudsmanu u svim situacijama kada smatraju da im je ugroženo poštovanje određenog prava ili ukoliko smatraju da određeni državni organ, škola, centar za socijalni rad, policija, ministarstvo ne postupa u skladu sa zakonom, odnosno UN Konvencijom o pravima djeteta”, kazala je savjetnica ombudsmana za prava djeteta Duška Šljivančanin.

Duška Šljivančanin
Duška Šljivančaninfoto: Privatna arhiva

Socijalni radnik ustanove koja obrazuje i vaspitava djecu i mlade sa invaliditetom, Admir Hadžibegović, kao problem vidi to što se djeca kojoj je liječenje neophodno, nerijetko smatra da nije prihvatljivo da se djeca liječe pomoću SMS poruka.

”Nije prihvatljivo da građani plaćaju liječenje djece putem milosrđa, već treba da stvorimo fond koji će pokrivati te troškove. A fond bi mogao biti itekako održiv kada bi se dio primanja političara koji prelazi određeni iznos mjesečno uzimao mali procenat plata od političara kako bi se djeca liječila iz tog fonda, a političari bi pokazali društvenu odgovornost za najmlađe sa poteškoćama”.

Hadžibegović dodaje da je poštovanje ljudskih prava ugroženih grupa na izrazito niskom nivou, a da su formalno sva prava odlično napisana.

”Odlično su napisana, ali se većina njih ne može implementirati, nemamo načina i nije moguće sprovesti ih u djelo. Sva prava danas, sve djece, su nam na niskom nivou poštovanja, a naročito osjetljivih vulnerabilnih grupa”.

Svaki problem sa kojim se suočava bilo koje dijete Crne Gore je ogroman problem. Brzo djelovanje i rješavanje istog je jedino pravo rješenje. Zato zaštitnik ljudskih prava i slobode Crne Gore postupa po pritužbama djece ili njihovih roditelja, staratelja, organizacija ili po sopstvenoj inicijativi kada je u saznanju da je neko pravo ugroženo ili povrijeđeno.

”Zaštitnik sprovodi ispitni postupak u kojem provjerava, ispituje da li je svaki pojedinačni državni organ postupao po zakonu i u skladu sa UN Konvencijom o pravima djeteta (i drugim međunarodnim dokumentima) u svakom konkretnom slučaju. Na osnovu prikupljenih informacija i činjenica, a vodeći se principima međunarodnog prava i preporučenim standardima u oblasti prava djeteta, zaštitnik donosi mišljenje o konkretnoj situaciji, a ukoliko utvrdi povredu prava djeteta, nadležnim organima preporučuje na koji način da povredu otklone”, rekla je savjetnica ombudsmana.

Izjave političara i crkvenih lica dovode do govora mržnje i nasilničkog ponašanja prema LGBTQ+ zajednici.

”Ono što u mnogo čemu otežava poziciju ove ipak ranjive kategorije jeste konstantna podjela na ‘MI’ i ‘ONI’, kao i homofobne izjave mnogih političara, kao i crkvenih velikodostojnika koji imaju značajan uticaj na formiranje stavova i uvjerenja u odnosu na zajednicu iz koje kasnije proizilazi govor mržnje i nasilničko ponašanje prema onome šta je drugačije”, rekao je Petar Marković, psiholog, borac za ravnopravnost djece i LGBTQ populacije.

Petar Marković
Petar Markovićfoto: Privatna arhiva

Marković je objasnio kada djeca počinju da spoznaju svoju seksualnu orijentaciju.

”U toku sazrijevanja svako dijete prođe kroz različite faze spoznaje svoje sekualnosti, od najranijeg upoznavanja sa sopstvenim polom i genitalijama, pa do faze latencije, nakon koje počinje pubertet u kojem se prolazi kroz fazu autoerotizacije, homoerotizacije i heteroerotizacije (zainteresovanosti za sopstveno tijelo i percepciju njega kao seksualnog, zainteresovanost za tjelesnost/sekulanost drugih osoba istog pola i na kraju zainteresovanost za osobe suprotnog pola) bez obzira na seksualnu orijentaciju, djeca, odnosno tinejdžeri prolaze kroz ove faze, koje ni na jedan način ne smještaju u bilo koji dio seksualne orijentacije, već spadaju u dio seksualnog razvoja, jer seksualnost nije samo seksualni čin, pol i orijentacija, već i odnos prema sopstvenom tijelu, zadovoljstvu, životnoj energiji, rekao bi Jung. Mi smo seksualna bića tokom čitavog našeg života, ne postoji tačno pravilo kada se spoznaje seksualna orijentacija, ali je važno raditi na osvješćivanju šta je sve to seksualnost, kao i na smanjenje seksualizacije (jer seksualizacija nikad nije seksualnost) žena i LGBTIQ+ zajednice”.

djeca@ombudsman.co.me

je adresa elektronske pošte na koju se ombudsmanu mogu obratiti djeca, ako smatraju da je neko njihovo pravo ugroženo. Institucija Zaštitnika je 2014. formirala i mrežu Zlatnih savjetnika. Cilj te mreže je da okupi zainteresovanu djecu Crne Gore, koja će učestvovati u radu zaštitnika, tako što će biti u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima institucije i svojim idejama, predlozima, sugestijama i stavom učestvovati u zaštiti i unapređenju dječijih prava

Hadžibegović kaže da institucije uvijek mogu bolje, ali da nisu problem ustanove, već ljudi koji tu rade i koji nisu senzibilisani za rad sa djecom.

”Moramo raditi i težiti pravom inkluzivnom društvu, kroz direktni rad sa djecom”, kaže on.

Autorka je srednjoškolka i jedna od voditeljki podkasta “Ternengo avazi”, koji je nastao sa ciljem da se čuje glas mladih Roma

Bonus video: