Radović podsjeća SDT na Skočiđevojku

Bivši predsjednik budvanske Skupštine zatražio da se preispita ko je sve bio umiješan u taj posao nakon što je Upravni sud prihvatio tužbu Mjesne zajednice Reževići i poništio saglasnosti za gradnju...

15086 pregleda 7 komentar(a)
Megalomanski projekat (animacija), Foto: MZ Reževići
Megalomanski projekat (animacija), Foto: MZ Reževići

Bivši predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da procesuira krivičnu prijavu koju je prije pola godine podnio protiv nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića, tadašnjeg ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića i NN lica iz Opštine Budva zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje isprave i nesavjestan rad u službi u slučaju megalomanskog projekta na Skočiđevojci, nadomak Reževića.

Radović je od tužilaštva, na čijem je čelu Vladimir Novović, zatražio da preispita ko je sve bio umiješan u taj posao, nakon što je Upravi sud prihvatio tužbu Mjesne zajednice Reževići i poništio Žižićeve saglasnosti kojima je aminovao gradnju dviju zgrada. Jedna zgrada dugačka je 320 metara i visoke 45 metara, a druga, na gornjoj parceli, 160 i 40 metara.

Gradnja je dozvoljena uz magistralu, na lokalitetu nekadašnje vojne baze.

”Zadovoljan sam što je Upravni sud postupio na jedini ispravni način, i tek sad vidimo zašto su se krila dokumenta i zašto je ministarstvo postavljalo dokumenta na sajt sa zakašnjenjem od mjesec… samo da bi istekli rokovi za žalbe na saglasnosti date na ovaj katastrofalni projekat... Iskreno se nadam da će i nadležni organi sada uraditi svoje na osnovu krivične prijave koju sam podnio protiv ovog dvojca i NN lica… i da će pravda za pokušaj devastacije Reževića biti zadovoljena”, kazao je Radović “Vijestima”.

On je napomenuo da niko nije protiv novih investicija koje će donijeti nove vrjednosti, naglašavajući da ona koju su aminovali Mitrović i Žižić to sigurno nije.

Žižić je odobrio projekat kompanije “KDP Promotion and investments limited”, dio stranog društva iz Podgorice, za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica, bruto razvijene građevinske površine 80.419 kvadrata, sa suterenom, prizemljem i sedam spratova i vila sa prizemljem i jednim spratom.

Rješenjem glavnog državnog arhitekte od 11. februara ove godine izdata je saglasnost i na idejno rješenje za izgradnju apart hotela sa depadansima, bruto razvijene građevinske površine od 28.280,20 kvadrata, spratnosti: podrum, dvije etaže suterena, prizemlje i osam spratova za centralni objekat i tri suterenske etaže, prizemlje i tri sprata za depadans.

Krsto Radović
Krsto Radovićfoto: Vuk Lajović

Radović je ponovio da je planskim dokumentom UP “Turističko naselje Skočiđevojka” bilo obavezno sprovođenje javnog međunarodnog konkursa za izradu idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja.

Konkurs je, kako je kazao, trebalo da priprema i sprovodi Opština Budva, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom.

Radović je naglasio da je glavni državni arhitekta izbjegao sprovođenje međunarodnog konkursa da bi omogućio da posao dobije Arhitektonski studio “AIM doo Podgorica”, čiji su učesnici u izradi projekta Andrej Mitrović (arhitektura) i Stefan Mitrović (premjer i predračun), bratanci prof. dr Ratka Mitrovića, tadašnjeg ministra.

”Potpisivanjem eventualne Odluka o nesprovođenju međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa, te davanjem saglasnosti na idejno rješenje bez sprovođenja konkursa koje je urađeno od strane arhitektonskog biroa njegovog bratanca predstavlja konflikt interesa”, naveo je Radović.

On je ponovio da je rješenje o davanju saglasnosti izdato 28. decembra 2021. godine, a objavljeno 21. januara 2022, odnosno 24 dana kasnije kad ističe rok za pokretanje tužbe Upravnom sudu, iako je shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, Ministarstvo dužno da zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta zgrade, trga, skvera, šetališta ili gradskog parka, objavi na internet stranici u roku od jednog dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno davanja saglasnosti.

Bonus video: