URA Ulcinj: Zakon o planiranju uzima ingerencije opštini, za najmanji kiosk moraće se u Podgoricu

"Koliko ovaj Zakon degradira Opštinu Ulcinj kao i ostale opštine u Crnoj Gori pokazuje činjenica da opštine neće imati više ingerencija ni u izradu Plana privremenih objekata kao i usvajanje istog, jer će isti izraditi i usvojiti Ministarstvo održivog razvoja i turizma", rekao je Omer Bajraktari, GP URA Ulcinj
66 pregleda 0 komentar(a)
URA Ulcinj, Foto: Građanski pokret URA
URA Ulcinj, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 24.09.2017. 13:51h

Predlog Zakona o planiranju i izgradnji je jedan od najštetinijih zakona za opštinu Ulcinj kao i jedan od zakona koji najviše centralizuje jednu oblast koji je Vlada Crne Gore ikada predložila, izjavio je danas Omer Bajraktari, predsjednik Opštinskog odbora (OO) Građanskog pokreta URA Ulcinj.

"Mi iz Ulcinja znamo što znači kada je jedan zakon diskriminatorski ili kada jedan zakon oduzima ingerencije opštine jer imamo, nažalost iskustva sa Zakonom o morskom dobru kao i sa granicom morskog dobra koji imaju diskriminatorski karakter. Polazeći od toga, ovaj predlog zakona je još gori nego Zakon o morskom dobru jer ovaj zakon uzima opštini Ulcinj sve ingerencije koje se tiču prostornog planiranja", istakao je Barjaktari na pres konferenciji koja je danas održana u Ulcinju..

On je dodao da se ovim zakonom Opština Ulcinj i građani Ulcinja neće više imati uticaja na planiranje prostora.

"Odnosno da budem jasniji bićemo posmatrači u sopstvenom gradu dok će Vlada i Skupština Crne Gore donijeti prostorne planove, što po mišljenju nas iz Građanskog pokreta URA nije u skladu sa evropskim konvencijama o prostornom planiranju, niti u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi niti u skladu sa najvišim pravnim aktom, odnosno Ustavom Crne Gore. Koliko ovaj Zakon degradira Opštinu Ulcinj kao i ostale opštine u Crnoj Gori pokazuje činjenica da opštine neće imati više ingerencija ni u izradu Plana privremenih objekata kao i usvajanje istog, jer će isti izraditi i usvojiti Ministarstvo održivog razvoja i turizma. To praktično znači da će građani i za najmanji objekat sezonskog karaktera za urbanističke uslove i dozvole morati ići do Podgorice nekoliko puta, a da ne govorimo za neku ozbiljniju investiciju. Ovaj zakon toliko centralizuje oblast prostornog planiranja, da slobodno možemo da kažemo da opštine degradira u rangu mjesnih zajednica jer im uzima najvažniju komponentu, odnosno planiranje sopstvenog društvenog i ekonomskog razvoja“ ističe Bajraktari", naveo je Bajraktri.

Posebnu zabrinutost koju ističe URA Ulcinj, a koja je nagalšena na presu, jeste da se ovim zakonom otvara put valorizaciji prostora Solane i Valdanosa i to ne na način koji žele građani Ulcinja nego na način koji odgovara nekim interesnim grupacijama odnosno da u obje lokacije budu planirani turistički centri sa smještajnim kapcitetima, što nije u interesu ove opštine, ali jeste cilj ovog zakona.

"I na kraju, neshvatljivo je ponašanje lokalne vlasti oko ovog zakona, kao da ih uopšte ne zanima ko će u budućnosti upravljati prostorom Ulcinja, a samo javnost da podsjetim da lokalnu vlast čine sve albanske partije zajedno sa DPS. Nema opravdanja da još nemamo zvaničan stav lokalne vlasti povodom najvažnijeg akta za budući razvoj opštine, a ta ćutnja budi sumnju da oni ovaj zakon podržavaju. Takođe, želim da iskoristim priliku da pozovem poslanike iz Ulcinja, posebno poslanika iz FORCE, da djeluju u skladu sa interesima ove opštine odnosno da ne slušaju partijske direktive i da se ne pojave taj dan u Skupštini kako ovaj zakon nebi mogao biti izglasan", zaklučio je Bajraktari.

Na konferenciji za novinare govorio je i potpredsjenik OO URA Ulcinj Nevryz Shaptafa koji je naglasio da će građani praktično da bi postavili jedan kiosk morati da idu u Podgoricu i da se radi o "strateškom" zakonu koji ima za cilj da potpuno ugasi ingerencije opština.

On je takođe pozvao poslanike iz Ulcinja da svojim postupanjem onemoguće donošenje ovog kako je rečeno štetnog akta.

"Ne skrivajte se iza patriotske demagogije, već svojim postupcima pokažite makar jednom da stavrno mislite na građane", naveo je Shaptafa.

Bonus video: