Gradite put ili da tražimo drugog

Uprava za saobraćaj pred raskidom ugovora sa kompanijom “Tehnoput” koja je izvodila radova na dionici Pljevlja - Mijakovići, takav scenario mogao bi dovesti do toga da radovi ne budu završeni još dvije-tri godine

10500 pregleda 4 komentar(a)
Radovi trebalo da budu završeni u junu 2020. godine: put Pljevlja - Mijakovići, Foto: Ekološko društvo Breznica
Radovi trebalo da budu završeni u junu 2020. godine: put Pljevlja - Mijakovići, Foto: Ekološko društvo Breznica

Uprava za saobraćaj raskinuće ugovor sa preduzećem “Tehnoput MNE” koje je izvodilo radove na dionici puta Pljevlja-Mijakovići, ukoliko do Nove godine pozitivno ne odgovore na pitanje u vezi sa tim da li žele da nastave prije tri godine započete poslove.

To je “Vijestima” odgovorio direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović na pitanje kada će biti završena dionica puta nakon čije izgradnje bi se poboljšala saobraćajna povezanost Pljevalja sa ostalim gradovima na sjeveru Crne Gore.

Zbog povećanja cijena građevinskog materijala i energenata, kompanija “Tehnoput MNE” ranije je obavijestila Upravu za saobraćaj da ne može da izvodi radove na putu prema ugovorenim cijenama.

Firmi “Tehnoput” više je odgovaralo da Uprava aktivira bankarske garancije u iznosu od 400.000 eura, nego da nastavi izvođenje radova, jer bi prema sadašnjim cijenama građevinskog materijala i energenata navodno znatno više izgubila.

Vuksanović je kazao da je Vlada prije nekoliko dana “omogućila nekakve vidove pomoći za izvođače radova”.

”Zbog rata u Ukrajini došlo je do naglog rasta cijena građevinskog materijala. Vlada Crne Gore je omogućila nekakve vidove pomoći u vezi sa izvođačima radova. Takođe, Privredna komora, zajedno sa Vladom, utvrdila je metodologiju utvrđivanja razlika u cijeni, tako da očekujemo u narednom periodu, najkasnije do Nove godine, od izvođača odgovor da li želi da nastavi ili ne. Ukoliko ne bude želio da nastavi radove, idemo na raskid ugovora”, rekao je Vuksanović.

Ukoliko bi Uprava raskinula ugovor, što je prilično izvjesno, morala bi da raspiše novi tender za izbor izvođača radova. Ta procedura bi trajala možda i dvije-tri godine, s obzirom na to da je prethodno potrebno uraditi presjek situacije, odnosno izračunati vrijednost dosadašnjih i procjenu preostalih radova...

Vuksanović je kazao da su ostala da se izgrade dva mosta, asfaltiraju pojedine dionice i završe sitniji radovi.

”Nije to preveliki posao i to bi se već tokom sljedeće godine moglo završiti i pustiti taj put u saobraćaj”.

Uprava za saobraćaj potpisala je 2019. ugovor sa firmom “Tehnoput-MNE” o izgradnji puta Pljevlja - Bijelo Polje, dionice od sela Vrulje do Mijakovića, u dužini od oko 7,5 kilometara.

“Tehnoput” je ponudio cijenu od 8,69 miliona eura, što je za oko dva i po miliona manje od procijenjene vrijednosti radova.

Prema ugovoru, izvođač radova je trebalo da posao završi za 365 dana, odnosno do 8. juna 2020.

Iz Uprave tvrde da je ugovor produžavan zbog pandemije kovida-19, problema u vezi s imovinsko-pravnim odnosima, usljed izmještanja visokonaponske i niskonaponske mreže na trasi, te izmjenama u tehničkoj dokumentaciji.

”Radovi na iskopima su završeni 95 odsto. Preostalo je oko 60 odsto radova na trasi, kao i radovi na izgradnji dva mosta, u dužini od 128 i 160 metara, s tim da su urađeni pristupni putevi u cilju njihove izgradnje”, naveli su iz Uprave.

Izgradnja dionice puta Vrulja-Mijakovići počinje od raskrsnice sa regionalnim putem R-11 Slijepač most - Trlica, lokalitet “Vrulja”, do raskrsnice u Mijakovićima i uklapanja u magistralni put Pljevlja - Đurđevića Tara, ukupne dužine 7,5 kilometara.

Projektom je predviđena izgradnja raskrsnice sa putevima za Slijepač most i Trlicu, kao i raskrsnice sa putevima za Đurđevića Taru i Pljevlja.

Ranije je rekonstruisana i dionica puta od Slijepač mosta do Vrulje.

Bonus video: