"Nepohodno povećanje plata u upravi i pravosuđu"

Trenutna zarada službenika i namještenika veoma niska u odnosu na uloženi rad, složenost poslova i stepen odgovornosti, saopšteno je iz Sindikata uprave i pravosuđa

5324 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Sindikat uprave i pravosuđa
Foto: Sindikat uprave i pravosuđa

Neophodno je povećanje zarada za službenike zaposlene u oblasti uprave i pravosuđa.

To je saopšteno nakon sastanla predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenada Rakočevića i potpedsjednika Mileta Šestovića sa vrhovnom državnom tužiteljkom Majom Jovanović.

Kako je saopšteno nakon sastanka, sagovornici očekuju da će pregovori sa Vladom biti uspješni, jer je „trenutna zarada službenika i namještenika veoma niska u odnosu na uloženi rad, složenost poslova i stepen odgovornosti, te svakako nedovoljna za podmirenje osnovnih životnih potreba“.

U saopštenju se navodi i da je sastanak organizovan u cilju rješavanja niza problema zaposlenih u tužilaštvima, kao i u vezi sa „najavljenim skupom, podrške načelniku istržnog zatvora, u organizaciji Sindikata UIKS-a, a povodom bacanja eksplozivnih naprava na njegovu porodičnu kuću, te dovođenja u opasnost njegovog života i članova njegove porodice“.

„Predstavnici Sindikata su istovremeno upoznali Vrhovnu državnu tužiteljku sa pregovorima vezanim za Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa koji je u fazi zaključivanja, te je ocijenjeno da isti sadrži čitav niz kvalitetnih rješenja putem kojih će se poboljšati status zaposlenih u tužilaštvima, posebno u dijelu rješavanja stambene problematike putem formiranja stambene zadruge, zatim kroz kvalitetno riješeno pitanje dežurstva i pripravnosti, kao i kroz niz drugih ugovorenih novina. Uz to, predočeno je da će se kroz novi GKU koeficijenti složenosti poslova za zaposlene u grupi poslova D regulisati samim kolektivnim ugovorom, dok se trenutno pregovara procenat uvećanja“, stoji u saopštenju nakon sastanja.

Ističe se i da je Rakočević u razgovoru sa VDT Jovanović ponovio javno iznijetu zamjerku u vezi sa „percepcijom inertnog odnosa nadležnih tužilaca na početku dešavanja u slučaju bacanja eksplozivnih naprava na porodičnu kuću Predraga Spasojevića“.

„...Ali i zadovoljstvo što je nakon intervencije VDT čitav postupak ubrzan i što se u kratkom roku došlo do konkretnih rezultata. Takođe, izrazio je nadu da će se uskoro rješiti i svi preostali nerješeni napadi na predstavnike UIKS-a, policije, odnosno svih ostalih bezbjedonosnih službi. Takođe, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore je upoznao VDT sa primarnom namjerom današnjeg protesta, a to je da država mora pružiti punu, brzu i efikasnu zaštitu bezbjednosti ličnog života, života porodica i imovine svim javnim funkcionerima i službenicima od napada kriminalaca, te preduzeti jače i odlučnije mjere u pružanju podrške u borbi protiv kriminala na svim nivoima. Bomba na načelnika Istražnog zatvora je bomba na državu i sve časne i odgovorne službenike i građane...“, poručuje se u saopštenju Sindikata uprave i pravosuđa.

Naglašeno je i da se Sindikat ZIKS-a i Sindikat uprave i pravosuđa „ovim putem distancira od javno iznijetih ličnih političkih izjava i stavova Predraga Spasojevića kao aktivnog političara, međutim sindikat podržava načelnika istražnog zatvora i velike rezultate koje su za kratko vrijeme postigli službenici Istražnog zatvora zajedno sa njim“.

„Protest je podrška i svim ugroženim porodicama, kao što je životno bila ugrožena porodica načelnika istražnog zatvora, a od ovakvih stvari se nećemo distancirati, jer ipak je poslednjih dana pokušaj ubistva ove porodice nekako pao u drugi plan“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: