Vuksanović: Predlog zakona o planiranju prostora tajkunski udar

Ona je upozorila da se opštinama, suprotno pravnom sistemu i zdravoj logici, uzimaju ovlašćenja u oblasti planiranja prostora i daju ih u nadležnost jednom centru
50 pregleda 13 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Draginja Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.09.2017. 17:32h

Socijaldemokratska partija zatražila je danas da se povuče iz skupštinske procedure Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, ocjenjujući da se tim aktom krše Ustav, Zakon o lokalnoj samoupravi, međunarodna dokumenta i ignorišu opštine.

Poslanica Draginja Vuksanović je kazala na konferenciji za novinare da je taj skandalozni akt "tajkunski udar na prostor kao najvredniji državni resurs".

"Ovim predlogom se nedvosmisleno krše ustavni principi, Zakon o lokalnoj samoupravi kao sistemski akt, Evropska Povelja o lokalnoj samoupravi i fundamentalni evropski princip decentralizacije", ocijenila je Vuksanović.

Ona smatra da se predloženim zakonom ignorišu opštine, izuzimaju iz aktivnog procesa planiranja prostora.

"Time se ignorišu građani svih crnogorskih opština koji se preko svojih predstavnika ne pitaju gotovo ništa o možda najvažnijem pitanju koje je od značaja za njihov život u lokalnoj zajednici – pitanju planiranja prostora", kazala je Vuksanović.

Ona je ocijenila da Vlada ovim zakonom želi da žrtvuje sopstveni pravni sistem, prihvaćena pravila i principe Evropke unije i Savjeta Evrope. "Vlada ovim zakonom ignoriše i nipodaštava struku, strukovna udruženja, stavove opština, civilnog sektora, opozicije, međunarodnih organizacija".

"Zato da bi udovoljila pohlepi DPS tajkuna kojima je malo pohare materijalnih dobara Crne Gore pa hoće još, sada se ustremljujući na prostor koji još nijesu dokrajčili i strpali u svoj prepuni džep", kazala je Vuksanović.

Ona je upozorila da se opštinama, suprotno pravnom sistemu i zdravoj logici, uzimaju ovlašćenja u oblasti planiranja prostora i daju ih u nadležnost jednom centru.

"I to zamislite kojem centru?! Ministarstvu koje je najodgovornije za totalnu devastaciju prostora, za urbicid i uništenje crnogorskih gradova posebno primorja. Minstarstvu koje je i po važećim propisima imalo jasne zakonske instrumente da spriječi devastaciju prostora, ali je to sve aminovalo po nagovoru DPS moćnika i tajkuna", rekla je Vuksanović.

Predsjednica kolašinske opštine Željka Vuksanović je ocijenila da ovakav zakon slabi ingerencije lokalne samouprave u prostornom planiranju, a sve u korist, kako je kazala, tajkuna bliskih vlasti.

"Namjera Vlade da novim Zakonom ukine pravo lokalnih samouprava da donose prostorne planove u direktnoj je suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi", smatra ona.

Bonus video: