Osigurati prevoz do početka drugog polugodišta

Kako bi se pomoglo učenicima iz Botuna, Mijušković dala preporuke Ministarstvu i Glavnom gradu

3673 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete i Glavni grad moraju preduzeti mjere kako bi se do početka drugog polugodišta uspostavio gradski prevoz na relaciji od zetskog naselja Botun do podgoričkog naselja Zabjelo za oko 70 učenika koji putuju do svojih škola.

To je preporučila zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković.

Instituciji Zaštitnika obratili su se roditelji učenika osnovnih i srednjih škola u vezi sa ukidanjem autobuske linije. U obraćanju se, između ostalog, navodi da je to dovelo roditelje i učenike u nezavidnu situaciju jer djeca putuju do škola oko osam kilometara u jednom pravcu, a pojedini roditelji morali su da promijene smjenu na poslu da bi vozili djecu. Dodaju da su se obraćali svim nadležnim institucijama, ali da i dalje nije ponuđeno rješenje, već se dešava da su djeca prinuđena da odsustvuju sa nastave a da se ne isključuju ni protesti.

Iz Glavnog grada su kazali da se trenutno sprovode aktivnosti u cilju uspostavljanja prevoza kako na ovoj, tako i na drugim linijama na kojima je ukinut prevoz. Napomenuli su da se oko četiri miliona eura utrošilo na nabavku još 29 gradskih autobusa.

Prema mišljenju zaštitnika, ovakva situacija nije i ne može biti u najboljem interesu ove djece, pa je potrebno uključivanje svih nadležnih organa i službi kako bi svako dao doprinos rješavanjem ovog problema.

"Zaštitnik razumije činjenicu da Ministarstvo prosvjete nema mandat da organizuje gradski i međugradski prevoz, što je u nadležnostima opština, odnosno Glavnog grada, da se bave prevozom, a Ministarstvo participira u cijeni karte. Međutim u konkretnom slučaju nema uopšte organizovanog gradskog prevoza - pa roditelji i da žele, ne mogu ostvariti participaciju", navodi se u mišljenju Mijušković.

Zaštitnik smatra da je u cilju ostvarivanja prava na obrazovanje, potrebno preduzeti sve potrebne aktivnosti da se poboljša pristup kvalitetnom predškolskom, osnovnoškolskom i srednjem obrazovanju u ruralnim sredinama i manjim gradovima, uključujući i prevoz učenika.

Ukazivano je da već duže vrijeme stanovnici Murina imaju problem sa prevozom djece do Berana, pa djeca koja su iz okolnih sedam sela oko tog mjesta nemaju uopšte prevoz, kao i da je Vlada Crne Gore nakon protesta roditelja i učenika odlučila da doplaćuje dio mjesečne karte učenicima, što je predstavljalo ad hok rješenje problema, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika.

"Međutim, evidentno je da se u pojedinim sredinama zbog nedostatka prevoza učenici i roditelji suočavaju sa problemima, te je svakako potrebna brza reakcija u rješavanju ovog problema, kako se ne bi prenosio iz godine u godinu", navodi se u mišljenju.

Bonus video: