Carevićima Ploče, ako Vlada aminuje

Ministar finansija je naglasio da privremeni Aneks V ugovora o korišćenju morskog dobra nije zaključen u propisanoj proceduri, odnosno zaključen je bez prethodno dobijene saglasnosti Vlade

19062 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

Posljednju riječ da li će Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom zaključiti i narednog ljeta privremeni aneks ugovora o zakupu popularne plaže Ploče sa dugogodišnjim zakupcem, kompanijom "Piastra" Nebojše Carevića, mlađeg brata doskorašnjeg gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, daće Vlada.

To je jasno naznačeno u ukazu koji je ministar finansija Aleksandar Damjanović, a u koji su "Vijesti" imali uvid, uputio Javnom preduzeću, te naznačio da Upravni odbor ubuduće usvoji predlog za zaključenje privremenog aneksa ugovora, koji će dostaviti Vladi na eventualnu saglasnost.

JP "Morsko dobro" je prethodnih godina zaključivalo privremeni aneks ugovora, nakon što je Carević pokrenuo parnični postupak pred sudom u Kotoru zahtijevajući da se na osnovu milionske investicije produži ugovor koji je istekao prije deceniju. Sud je donio privremenu mjeru kojom je tom javnom preduzeću onemogućeno da do okonačanja sudskog spora izda trećim licima plažu Ploče u zakup.

Ministar Damjanović je naglasio da privremeni Aneks V ugovora o korišćenju morskog dobra nije zaključen u propisanoj proceduri, odnosno zaključen je bez prethodno dobijene saglasnosti Vlade.

"Iz ranije prakse o zaključenju privremenog aneksa do okončanja sudskog postupka proizilazi da je moguće zaključiti privremeni aneks o korišćenju morskog dobra, ali u zakonom propisanoj proceduri, odnosno uz prethodno dobijanje saglasnosti Vlade za zaključenje takvog aneksa. Ukazujemo da je potrebno da Upravni odbor Javnog preduzeća donese odluku kojom se usvaja predlog za zaključenje privremenog aneksa do okončanja parničnog postupka, te da takvu odluku sa nacrtom privremenog aneksa dostavi Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma radi procesuiranja materijala prema radnim tijelima Vlade u cilju eventualnog dobijanja saglasnosti. Resorno ministarstvo će u proceduri pripreme materijala za Vladu pribaviti mišljenje Ministarstva finansija, sve u skladu sa Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini", piše u dopisu ministra Damjanovića.

Rađenović: Bio sam za to, ali sam preglasan

Predsjednik Upravnog odbora JP "Morsko dobro" Blažo Rađenović kazao je "Vijestima" da je Upravni odbor na posljednjoj sjednici usvojio preporuku Ministarstva finansija.

"Do sada je JP ‘Morsko dobro’ od kada sam ja na čelu Upravnog odbora zaključilo dva aneksa koji su bili suprotno mojoj volji, dakle ostao sam usamljen sa izuzetim mišljenjem i preglasan sam od strane šest članova UO na osnovu čega je kasnije došlo do zaključenja aneksa. Moj stav je da do okončanja sudskog procesa u ovoj stvari sa gospodinom Carevićem nije moglo doći do potpisivanja aneksa, ali suprotno mom stavu su bili ostalih šest članova Upravnog odbora", kazao je Rađenović.

On je dodao da je na 30. sjednici Upravnog odbora, održanoj 7. decembra, donijet zaključak da se postupi po mišljenju Ministarstva finansija i proslijedi primjer potpisanog aneksa kako bi se odredili o daljim koracima po tom predmetu, odnosno da li je aneks u skladu sa zakonom i pravnim propisima države.

"U svakom slučaju, privremenom mjerom koju je 2018. godine donio Osnovni sud u Kotoru propisano je da se do okončanja sudskog postupka popularna plaža Ploče ne može stavljati na tender i davati trećim licima. Imajući u vidu da dosadašnji zakupac je i dalje u posjedu navedenog kupališta nadoknadu po osnovu zakupa ukoliko ne želi sam da uplati mi imamo mehanizam sudskim i prinudnim putem bez ikakvog dodatnog aneksa. Podsjećanja radi, ugovor sa gospodinom Nebojšom Carevićem je istekao prije deset godina, a na osnovu ulaganja u kupalište zakupac trazi produženje roka", kazao je Rađenović.

Deripaska bacio oko na Ploče

U ljeto 2021. Vijeće Osnovnog suda u Kotoru odbacilo je kao neosnovan prigovor "Morskog dobra" i zabranilo raspisivanje tendera za zakup plaže Ploče, čiji je viešogodišnji zakupac Carević. Vijeće je potvrdilo privremenu mjeru koju je kotorski sud donio ponovo 2020. na zahtjev mlađeg Carevića.

Carević godinama vodi sudski proces protiv državnog preduzeća "Morsko dobro" dokazujući da, zbog milionskog ulaganja, zakup kupališta koje izgradio prije 2003. godina ističe tek 2033.

"Morsko dobro" je početkom jula 2020. raspisalo tender za izdavanje u zakup kupališta Ploče. Uprava preduzeća, kojom je tada rukovodio kadar budvanskog DPS-a, u jeku političke krize u Budvi, kada je Marko Carević nasilno smijenjen sa vlasti, odlučila je da Ploče stavi na tender.

Ponude su tada za zakup osim Carevića podnijeli i "Overseas assets management" - kompanija koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska i koja je vlasnik luksuznog kompleksa vila na rtu Platamuni iznad plaže, kao i podgorička firma "Laurenio Montenegro".

Tri puta je tenderska komisija tada pokušavala da otvori ponude, ali svaki put je postupak bivao obustavljan.

Tada je 400 metara plaže Ploče ponuđeno po početnoj godišnjoj cijeni zakupa od 18.969 eura. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je sa Nebojšom Carevićem iz Budve zaključilo ugovor o korišćenju morskog dobra 17. marta 2003. godine, koji je za predmet imao neizgrađenu obalu u Donjem Grblju, u Krimovici, u zahvatu uvale Platamuni. Sa "Morskim dobrom" firma mlađeg Carevića 2006. zaljučuje aneks ugovora kojim mu se na osnovu investicionog ulaganja omogućava produženje ugovora.

Bonus video: