Donja Kuta: Zemljani nasipi ugrozili bezbjednost učesnika u saobraćaju i Lončaru imanje i kuću

Lončar objašnjava da se više puta obraćao prethodnoj lokalnoj upravi, kao i ljudima koji su u ranijem periodu bili na čelu MZ, ali da mu niko nije izašao u susret. Zbog toga očekuje da će mu ova lokalna vlast pomoći, i dodaje da se predsjednik MZ, Dragoljub Radulović, već angažovao oko pronalaženja rješenja

4284 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Čim počne malo jača kiša Nikšićanin Mikonja Lončar, mještanin sela Donja Kuta, iz Župe, opkoljen je vodom. Za to su, kako tvrdi, krivi nesavjesni pojedinci koji su u susjednom selu Zagrad nezakonito podigli zemljane nasipe, suzili put, pa voda ulicom direktno ide na njegovo imanje.

Zemljani nasipi ugrozili su i bezbjednost učesnika u saobraćaju, pa je reagovala i Mjesna zajednica koja je od nadležnih tražila njihovo uklanjanje.

Prije nekoliko dana Lončaru je bilo poplavljeno imanje, a štetu su pretrpjeli i staklenik i pomoćni objekti. Čak je voda ušla i u kuću.

Mikonja Lončar
foto: Svetlana Mandić

„Problem traje petnaestak godina, ali zadnjih sedam-osam je baš veliki, jer su pojedinci gore uz Pustu stranu, kako se ide sa Zagrada ka Mioljem polju, zagradili svoja imanja, pa sva voda sa Duba ide ulicom i direktno na mene dolazi“, priča Lončar i pokazuje propust i kanal odakle voda dolazi sa Zagrada.

Objašnjava da se više puta obraćao prethodnoj lokalnoj upravi, kao i ljudima koji su u ranijem periodu bili na čelu Mjesne zajednice (MZ), ali da mu niko nije izašao u susret. Zbog toga očekuje da će mu ova lokalna vlast pomoći, i dodaje da se predsjednik MZ Dragoljub Radulović već angažovao oko pronalaženja rješenja.

„Radulović je tu da mi pomogne i nagovijestio je da će na proljeće ići sanacija oko 2,5 kilometra puta. Meni je to kasno, jer svaka malo jača kiša mi napravi problem. Zato očekujem da neko ko je nadležan za ove stvari izađe da sagleda situaciju i da svoj predlog – da ovo betoniramo, ili cijevi da postave da se ta voda odvede u Gračanicu, ili da gore ta zagrađena imanja mašinama razgrnu“.

Ističe da je više puta čistio kanal kojim voda protiče, da je pravio uz svoje imanje kamene podzide, ali da voda sve potkopa i odnese. Spreman je kaže, da ukoliko nadležni ne izađu u susret, sam riješi problem.

„Više neću dozvoliti da mi voda uvre u kuću. Ako mi nadležni ne riješe problem, ja ne prijetim, ali obećavam da ću to što je zagrađeno da rušim kombinirkom“, poručio je Lončar.

Mikonja Lončar
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik MZ Dragoljub Radulović, kazao je „Vijestima“ da će taj višedecenijski problem, koji je uzrokovan kako loše odrađenom rekonstrukcijom, tako i neodgovornim pojedincima, biti riješen na proljeće.

„Kod opštine smo kandidovali rješavanje problema i naišli smo na razumijevanje, tako da je planom uređenja prostora za 2023. predviđeno da se putni pravac Zagrad-Župa, u dužini od 2,5 kilometra, rekonstruiše. To je jedini način da se problem riješi i da učesnike u saobraćaju, prije svega djecu sa Zagrada koja svakodnevno putuju tom dionicom, obezbijedimo na adekvatan način“, kazao je Radulović.

Mikonja Lončar
foto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da su se lokalnoj upravi u decembru prošle godine obratili Savjet roditelja i direktorica OŠ „Dušan Bojović" sa molbom da se rekonstruiše dionica puta Zagrad – Miolje polje (Pusta strana), kako bi se obezbijedio sigurniji prevoz učenika. Kako je kazao, od nadležnih u lokalnoj upravi su tražili da uklone nasipe pored puta koje nesavjesni građani, da bi zaštitili svoja imanja, godinama deponuju pa je širina puta sužena i ugrožena bezbjednost učesnika u saobraćaju. Očekuje da će nadležni brzo ukloniti deponovanu zemlju čime će i problem Lončara, kao i učesnika u saobraćaju, donekle biti riješen.

Bonus video: