U Podgorici otvoren Dom starih

Pored Risna, Bijelog Polja i Pljevalja i glavni grad će imati ustanovu koja može pružiti smještaj za sve građane kojima je ovaj vid usluge potreban, kazao je ministar rada i socijalnog staranja

26385 pregleda 25 komentar(a)
Zgrada Doma, Foto: Luka Zeković
Zgrada Doma, Foto: Luka Zeković

Briga o starijima je prioritet i mi ćemo kroz svoje djelovanje unapređivati standarde i kapacitete za brigu o našijim starijim sugrađanima, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović tokom otvaranja Doma starih u Podgorici

Kako kaže,"kapacitet Doma je 274 korisnika dok je vrijednosti projekta 12 miliona eura".

“Zdravo i produktivno starenje je opšti interes svih nas. Podržavamo potencijale starijih da vode kvalitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba", istakao je Adrović.

Adrović je kazao da će pored Risna, Bijelog Polja i Pljevalja i glavni grad imati ustanovu koja može pružiti smještaj za sve građane kojima je ovaj vid usluge potreban, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Očekujemo da će Dom starih Podgorica biti prepoznat kao jedna od vodećih ustanova u sistemu brige o starijima, kroz kontinuirano unapređivanje postojećih usluga i uvođenje novih kao što su usluge podrške za život u zajednici", naglasio je Adrović.

Ističe da se na Dom čekalo već duže vrijeme i dodaje da mu je drago što su uspjeli da, uprkos problemima u toku izgradnje i tehničkog prijema objekta, iste riješe i otvore vrata doma za nove korisnike.

Adrović, Vuković i Šofranac
Adrović, Vuković i Šofranac foto: Luka Zeković

Prisutnima su se nakon presjecanja vrpce obratili i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, kao i direktorica Doma Jelena Šofranac.

Vuković je kazao da je riječ o najvrednijoj investiciji u oblasti socijalne zaštite u istoriji Crne Gore.

Ističe da je Glavni grad učestvovao u realizaciji sa 4 miliona eura te da su "obezbjedili parcelu, investitora oslobodili obaveze plaćanja komunalne naknade i preuzeli dio obaveza na planu komunalnog opremanja".

"Kada se pogleda kompletan sadržaj, budućim korisnicima se pruža ugođaj na nivou hotela visoke kategorije", kazao je Vuković.

Ističe da je ovo na pečat svim naporima koji su imali za cilj da starijim građanima omoguće da u Podgorici lijepo i ugodno žive i bezbrižno provode svoju starost.

Zainteresovani narednih dana mogu obići objekat

Direktorica Doma Jelena Šofranac naglasila je da nakon dužeg čekanja i brojnih izazova, Dom ima sve neophodne sadržajima i da su spremni da prime prve stanare.

"Prijem dokumentacije je u toku, a u naredna dva dana organizujemo dane otvorenih vrata, kada zainteresovani mogu obići objekat i u razgovoru sa zaposlenim dobiti odgovore na sva pitanja", istakla je Šofranac.

Dodaje da je prvo planirano otvaranje odjeljenja gerijatrije i popunjavanje kapaciteta od 79 kreveta.

"Postepeno će se otvarati odjeljenje demencije sa kapacitetom od 20 kreveta, zatim odjeljenje palijativne njege gdje je predviđen smještaj 77 korisnika", istakla je ona.

"Do kraja naredne godine očekuje se otavaranje odjeljenja psihogerijatrije gdje može biti smješteno 78 korisnika", zaključila je Šofranac.

Bonus video: