Sistem se urušava, porodični ljekari degradirani

Iz organizacije koja broji 200 članova poručili da je institucija izabranog doktora u Crnoj Gori obesmišljena

33655 pregleda 38 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Država godinama urušava sistem primarne zdravstvene zaštite, a izabrani ljekari umjesto da rade posao za koji su se školovali, pretvaraju se u administrativne radnike i čuvare socijalnog mira.

To je u dopisu građanima i institucijama poručilo Udruženje doktora opšte/porodične medicine, koje broji 200 članova iz cijele Crne Gore.

U dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je krajnje vrijeme da se ta kategorija ljekara i najveće strukovno medicinsko udruženje u zemlji obrati pacijentima i zdravstvenim vlastima nakon jednoglasnog stava Udruženja na sastanku koji je održan prethodnog vikenda.

”Dok Svjetska zdravstvena organizacija već godinama poručuje, a razvijene zemlje odavno prepoznaju da bez jake primarne zdravstvene zaštite i ulaganja u nju, nema ni jakog zdravstvenog sistema, naš zdravstveni sistem ima taj luksuz da visokoškolovani i skup medicinski kadar koristi za obavljanje administrativnih poslova. Sve što niko neće u zdravstvenom sistemu, izabrani doktor mora”, poručili su iz ovog udruženja.

U dopisu se navodi da se od 2013. godine na Medicinskom fakultetu u Podgorici raspisuju specijalizacije porodične medicine i da je na desetine doktora do danas, tokom četiri godine specijalističkog školovanja, naučilo koliko bi mogli, kada ih nakon specijalizacije ne bi dočekali ovakvi uslovi rada u domovima zdravlja i vezane ruke, koji im ne omogućavaju da iskoriste ni djelić onoga znanja i vještina koje su tokom školovanja stekli.

Iz Udruženja su podsjetili da je Vlada nedavno usvojila izmjene Granskog kolektivnog ugovora, kojim je izbrisana odredba koja se odnosi na kapitacije i usluge izabranih doktora, a zbog kojih će od narednog mjeseca primati umanjene plate.

”Kao kap u punoj čaši dolazi odluka o izmjeni načina obračuna zarada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ponovo i ova odluka, bez znanja i konsultacije izabranih doktora. Nije pomagao ni dopis koji je Udruženje uputilo Ministarstvu zdravlja 15. 11. 2022. godine, u kome se navode sve specifičnosti rada na primarnom nivou i detaljno obrazlažu razlozi kako će se promjena načina obračuna zarada, reperkutovati na naš rad. Uzalud, oni su već odlučili, bez nas, kao i mnogo puta do sad. Samostalni sindikat zdravstva u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja potpisao je način kako se u buduće obračunavati zarade najbrojnijima u esnafu. Da li se neko oglasio tim povodom, a u cilju zaštite struke? Opet ne”, navode iz Udruženja.

Doktori opšte/porodične medicine su istakli da druge države u cilju reforme uvode instituciju porodičnog ljekara, koja je u Crnoj Gori dodatno obesmišljena.

Naglasili su da je brzo zaboravljen i teret koji su izabrani doktori ponijeli na svojim leđima tokom kovid-19 pandemije.

”Ni pandemija, koja je iznijela na površinu sve manjkavosti našeg zdravstvenog sistema, nije doprinijela da institucije shvate ono što razvijeni sistemi, odavno znaju. Onda nije čudno što pacijenti ne znaju i ne prepoznaju značaj izabranih doktora. Za njih su izabrani doktori oni koji daju upute, pišu recepte i zakazuju preglede na višim nivoima zdravstvene zaštite. Za zdravstvene vlasti su pak, čuveni gate keeperi, ili čuvari ulaznih vrata zdravstvenog sistema i istovremeno čuvari socijalnog mira u ovoj državi. A mi smo zapravo ljekari koji samo žele raditi posao za koji su se školovali”, navodi se u dopisu.

Iz Udruženja su podsjetili da su na jednom portalu nedavno objavljene bruto zarade kolega iz podgoričkog doma zdravlja, ali da je ponovo iskazano nepoštovanje, nesolidarnost i nedostatak podrške od menadžera ustanova.

”Prema zakonu o slobodnom pristupu informacijama, javnost ima pravo na to, ali ima pravo i na pristup zaradama srednjeg kadra i nemedicinskog osoblja. Ipak, samo su plate ljekara iskorišćene ovom prilikom. Nijedan od tri sindikata u zdravstvenom sistemu nije reagovao povodom ovakve zloupotrebe struke. U saznanju smo da je Ljekarska komora uputila dopis menadžmentu Doma zdravlja Podgorica, u kome kritikuje taj postupak i poziva na etiku. I na tome će se završiti”, istakli su iz Udruženja.

Izabrani doktori pitali su nadležne zašto ih nema dovoljno u sistemu, zašto će ih sve manje biti, kao i da li je to strategija razvoja zdravstvenog sistema i prema kome je usmjerena.

Bonus video: