Ponovo će utvrđivati kako je Raonić izabran

U presudi Višeg suda, u koju su “Vijesti” imale uvid, ukazuje se prvostepenom sudu da će biti u obavezi da cijeni navode tužioca koji se odnose na to da li Raonić ispunjava uslove za izbor generalnog direktora

15090 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovni sud u Podgorici ponovo će odlučivati o tome da li je Boris Raonić ispunjavao uslove za izbor generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG).

Viši sud u Podgorici krajem oktobra ukinuo je prvostepenu odluku, kojom je ranije odbačena tužba zaposlenog u RTCG Srđana Čovića koji se žalio na izbor Raonića za čelnog čovjeka Javnog servisa.

U presudi Višeg suda, u koju su “Vijesti” imale uvid, ukazuje se prvostepenom sudu da će biti u obavezi da cijeni navode tužioca koji se odnose na to da li Raonić ispunjava uslove za izbor generalnog direktora.

Čović je tužbom tražio da se poništi kao nezakonita odluka iz avgusta prošle godine o imenovanju Raonića za direktora Javnog servisa.

Međutim, Osnovni sud je utvrdio da je tužba neosnovana, smatrajući da Čović ni sam nije ispunjavao uslove predviđene konkursom jer mu supruga radi u RTCG. U prvostepenoj presudi se navodi da za generalnog direktora ne može da bude imenovana osoba čiji bračni drug radi u toj medijskoj kući, što se odnosi i na članove Savjeta RTCG, jer bi to moglo da dovede do konflikta interesa...

“S obzirom na to da je tužiocu bračni drug zaposlen u RTCG jer je navedeno ograničenje sasvim opravdano imajući u vidu položaj i funkciju generalnog direktora, legitimno je za očekivati da bi isti odlučivao o pravima i obavezama svog bračnog druga, a što je usko povezano sa ličnim interesima”, piše u prvostepenoj presudi sudije Veljka Radovanovića.

Čović je "Vijestima" kazao je da je veoma zadovoljan što je Viši sud uvažio argumentaciju i žalbu njegovog advokata. On je ocijenio da je "laiku, inženjeru i studentu prve godine Pravnog fakulteta jasno na kakav način i pod kakvim okolnostima i procedurama je izabran Boris Raonić i kome je to odgovaralo".

"U ponovnom sudjenju preostaje da Osnovni sud utvrdi da li je moja supruga funkcioner, što bi moglo da proizvede konflikt interesa i onemogući moj eventualni izbor za generalnog direktora. Ona nikad nije bila funkcioner, ali je neposredno po prijemu tužbe u septembru prošle godine profesionalno degradirana na početni novinarski nivo i pored dugogodišnjeg iskustva i profesionalnih referenci stečenih u RTCG i finansijskim institucijama. U svakom slučaju, naloženo je sudu da preispita zakonitost izbora Borisa Raonića", rekao je Čović.

Viši sud je ocijenio da je članom 27 Zakonom o nacionalnom i javnom emiteru propisano da članovi Savjeta ne mogu biti lica koja kao vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja i nadzornih organa, zaposleni ili lica koja su radno angažovana po drugom osnovu, a imaju interesa u pravnim licima koja se bave audiovizuelnim medijskim uslugama i onlajn medijima, tako da bi članstvo takvog lica moglo da dovede do konflikta interesa.

Pojasnili su da je istom odredbom propisano da članovi Savjeta ne mogu biti ni bračni drugovi tih lica, ili osobe koje se sa njima nalaze u krvnom srodstvu u pravoj liniji, bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva i srodstvu po tazbini. Viši sud je konstatovao i da je istom zakonskom odredbom predviđeno da se članovi Savjeta RTCG smatraju javnim funkcionerima, dok je članom 50 propisano da za generalnog direktora RTCG ne može biti imenovano lice koje po tom članu Zakona ne može biti član Savjeta javnog servisa...

Ipak, ukazali su na to da je stavom 5 člana 50 određeno da se na kandidate za imenovanje direktora ne primjenjuje odredba člana 29 koji definiše konflikt interesa, a prema kojoj članovi Savjeta ne mogu biti zaposleni u RTCG.

”...Prvostepeni sud zasada iznosi pogrešan zaključak da sama činjenica što je supruga tužioca zaposlena u RTCG, ukazuje na postojanje sukoba interesa, jer je navedeno ograničenje sasvim opravdano imajući u vidu položaj i funkciju generalnog direktora, s obzirom na to da bi odlučivao o pravima i obavezama svog bračnog druga, a što je usko povezano sa ličnim interesima generalnog direktora i stvaranju uslova za konflikt interesa”, navodi se u presudi.

Pojasnili su da je postojala obaveza Osnovnog suda da na pouzdan način utvrdi da li bi članstvo Čovića u Savjetu kao generalnog direktora moglo da dovede do konflikta interesa i ukazali da mišljenje o tome daje Agencija za sprečavanje korupcije.

Tročlano vijeće sudija, na čelu sa predsjednikom Miloradom Maretićem, utvrdilo je da će Osnovni sud nakon toga biti u obavezi da cijeni navode Čovića o tome da li je Raonić ispunjavao uslove predviđene konkursom za direktora.

Na konkurs za generalnog direktora RTCG prošle godine, osim Raonića i Čovića, javili su se i Milutin Stijepović i Nikola Marković.

Za Raonića je glasalo sedam članova Savjeta Javnog servisa, za Markovića jedan, dok je jedan listić bio nevažeći, odnosno prazan.

Bonus video: