Bar dobio sklonište za napuštene životinje

Raičević je kazao kako je zadovoljan što je Bar "konačno dočekao da dobije jedan od daleko najsavremenijih objekata ove vrste u Crnoj Gori, ali i u regionu"

4494 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Youtube/Opština Bar
Foto: Youtube/Opština Bar

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević obišao je sa saradnicima u utorak objekat Skloništa za napuštene životinje na Kufinu, povodom završetka izgradnje tog projekta.

Iz lokalne samouprave kazali su da će objekat na najkvalitetniji i moderan način riješiti pitanje humanog zbrinjavanja uličnih pasa i mačaka.

Na prostoru od oko 6.000 kvadratnih metara, od čega je iskorišćeno 2.500 kvadrata, dok je preostali dio namijenjen netaknutoj prirodi i dodatnom ozeljenjavanju, izgrađen je objekat koji posjeduje kapacitete za grupni i izolovani smještaj za životinje, ambulantu, kuhinju, grobnu jamu, kao i otvoreni atrijum u centru koji će služiti za prijem i za druženje sa životinjama, saopštili su iz Opštine.

Raičević je kazao kako je zadovoljan što je Bar "konačno dočekao da dobije jedan od daleko najsavremenijih objekata ove vrste u Crnoj Gori, ali i u regionu".

„Sklonište za napuštene životinje kao takvo projektovano je za kapacitet do 100 pasa, a ono što je posebno bitno istaći je da ćemo pored pasa imati i poseban dio smještajnih kapaciteta i za mačke. Sa velikim zadovoljstvom mogu da konstatujem da je ovaj projekat realizovan u skladu sa važećim standardima koje je bilo neophodno inkorporirati čime su ispoštovane sve pozitivne zakonske odredbe u ovoj oblasti“, kazao je Raičević.

On je istakao da je izgradnja objekta započeta u aprilu ove godine, te da je bez obzira na poremećaje na evropskom tržištu materijala, u dijelu nabavke i cijena, uspješno privedena kraju.

„Ovo je prva faza realizacije projekta. U narednim mjesecima nas očekuje nabavka nedostajuće opreme ,opremanje objekta, njegovo stavljanje u funkciju i prijem prvih životinja. Vjerujem da će, kroz odgovorno upravljenje od strane opštinskog preduzeća DOO 'Lovstvo' ,sklonište postati mjesto koje će biti primjer dobrog funkcionisanja“, naglasio je Raičević.

Predsjednik Opštine Bar se zahvalio i nevladinim organizacijama, koje su "dale nemjerljiv doprinos" realizaciji projekta, u očekivanju da će saradnja u tom segmentu biti nastavljena i prilikom valorizacije sadržaja koji nudi sklonište.

Direktor preduzeća „Lovstvo“ Marko Brnjada istakao je da je sklonište posebno vrijedan objekat za brigu o nezbrinutim životinjama, ali da je u svrhu trajnog rješavanja tog problema neophodno podizanje svijesti kod građana o njihovom odnosu prema ljubimcima, navodi se u saopštenju.

„Azil je sredstvo u rješavanju ovog pitanja. Napuštene životinje će, po prijemu u sklonište, biti medicinski zbrinute, vakcinisane, čipovane, sterilisane i ponuđene na udomljavanje. Ukoliko do toga ne dođe, one će, shodno principu catch and release, biti vraćene na mjesto gdje su uzete. Ključno je uticati na naše sugrađane i način na koji oni brinu o svojim životinjama. Nekontrolisano parenje i napuštanje pasa koji završavaju na marginama grada multipliciraju probleme sa kojima se svi skupa susrijećemo“, rekao je Brnjada.

Izrada projektne dokumentacije za izgradnju skloništa bila je povjerena firmi „Basketing“, čiji su predstavnici u utorak takođe obišli objekat. U njihovo ime, arhitektica Ivana Dobrković je izrazila zadovoljstvo što su bili dio tima koji je doprinio izgradnji jedne ozbiljne ustanove koja će riješiti dugogodišnji problem barske opštine.

„Zbog izvjesnih ograničnosti lokacije na kojoj je izgrađeno sklonište nastojali smo da iskoristimo sve raspoložive resurse.S obzirom da se radi o području koje nije pokriveno vodovodnom mrežom, pristupili smo izradi rezervoara koje će se zavisno od potrebe puniti na pet do sedam dana. Sa druge strane, prikupljena atmosferska voda kasnije biti ponovo upotrijebljena za namjene zalivanja i ćišćenja, što potvrđuje da se vodilo računa svim relevantnim segmentima koji će doprinijeti kvalitetu objekta i sadržaja koji on nudi“, rekla je Dobrković.

Obilasku Skloništa za napuštene životinje su prisustvovali i predstavnici firme „Kalamper“ koja je izvodila radove, predstavnici nadzornog organa, kao i nadležnih službi lokalne uprave.

Bonus video: