Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli

Radionica okupila 264 učesnika iz devet srednjih škola i pet akademskih institucija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

1213 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Privatna arhiva
Sa radionice, Foto: Privatna arhiva

U sklopu projekta „Mladi ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog Balkana“ realizovana je dvodnevna online radionica za srednjoškolce i studente pod nazivom “Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli“. Radionica je okupila 264 učesnika iz devet srednjih škola i pet akademskih institucija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Cilj edukacije je, osim transfera znanja i, umrežavanje institucija i mladih koji su angažovani u segmentu zaštite životne sredine, te podsticanje učesnika na djelovanje u ovom polju. Pored usvajanja teorijskog znanja, učesnici su imali priliku da praktično primijene naučeno znanje, međusobno diskutuju i zajedno rade na rješavanju problema. Radionica je rezultirala novom platformom poznanstava među mladima i otvorila mogućnosti za međusobnu saradnju škola i fakulteta zemalja učesnica“, stoji u saopštenju za javnost.

Predstavnici Asocijacije studenata Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta i Šumarskog fakulteta iz Sarajeva, Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada i Doma učenika i studenata iz Podgorice, predstavili su perspektivu struke i podijelili iskustva akademske zajednice u realizaciji projekata vezanih za održivost i zaštitu životne sredine.

Učesnici radionice imali su priliku da saznaju nešto više o prirodnim resursima, globalnoj zagađenosti i klimatskim promjenama, o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, cirkularnoj ekonomiji u funkciji održive potrošnje, ali i o potrošačakom sistemu, konzumerizmu i njegovom uticaju na okolinu, razvoju zelenih biznisa i kako živjeti sa nula otpada. Nije zaboravljen ni praktični dio pa su učesnici, na osnovu životnih potrošačkih navika, izračunali vlastiti ekološki otisak, dok su tokom interaktivne sesije mapirali probleme u oblasti neefikasne potrošnje resursa i predložili rješenja.

Projekat realizuju Crnogorski centar energetske efikasnosti – CCEE iz Podgorice, Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada i Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva. U realizaciju projektnih aktivnosti uključilo se devet srednjih škola – Elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić", Srednja građevinsko-geodetska škola „Inženjer Marko Radević“ i Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" iz Podgorice, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića, Srednja tehnička škola „9. Maj“ iz Bačke Palanke, Gimnazija „Isidora Sekulić“ iz Novog Sada, Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ iz Ilijaša, Srednjoškolski centar „Hadžići“ iz Hadžića i Gimnazija "Muhsin Rizvić" iz Breze.

Naredna projektna aktivnost su sedmodnevni izazovi za mlade u okviru kojih će imati priliku izraziti svoje prijedloge za unapređenje kroz praktičnu primjenu i kreiranje eseja.

Projekat „Mladi ambasadori pozitivnih promjena“ finansijski je podržao Fond za Zapadni Balkan.

Bonus video: