Puštena u rad nova pumpa, svježa morska voda kanalima ulazi u bazene Ulcinjske Solane

"Nabavkom i korišćenjem nove pumpe stvoreni su uslovi za kvalitetnije i sigurnije snabdijevanje prostora Solane svježom morskom vodom, u cilju zaštite i održavanja cjelokupnog ekosistema Solane u narednom periodu", kazao je direktor Elvir Klica
2 komentar(a)
Stara i nova pumpa, solana Ulcinj, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Stara i nova pumpa, solana Ulcinj, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Ažurirano: 23.09.2017. 19:14h

Na pumpnom sistemu Đerane danas je puštena u rad nova pumpa, pa svježa morska voda kanalima ulazi u bazene Ulcinjske Solane.

"To će omogućiti da Nacionalni parkovi Crne Gore koji upravljaju ovim područjem, na adekvatan način realizuju aktivnosti koje se odnose na održavanje i unaprijeđivanje uspostavljanjenog ekosistema Solane", kaže se u saopštenju.

Pored postojeće koja je u ispravna, montiranjem nove pumpe osiguraće se kontinuitet uspostavljanja potrebnog režima vode u periodima koji su najzahtjevniji za održavanje bioloških optimuma potrebnih za boravak ptica na Solani i za ostale segmente biodiverziteta.

"Nabavkom i korišćenjem nove pumpe stvoreni su uslovi za kvalitetnije i sigurnije snabdijevanje prostora Solane svježom morskom vodom, u cilju zaštite i održavanja cjelokupnog ekosistema Solane u narednom periodu", kazao je direktor Elvir Klica.

Sredstvima koje je obezbijedila Vlada Crne Gore izvršena je nabavka pumpe, a poslove vezane za njenu nabavku i instaliranje je realizovala stečajna uprava Solane, uz pomoć angažovanih stručnih lica.

Bonus video: