MANS: Umjesto oduzimanja nezakonito stečene imovine, usvajanje zakona bi napravilo haos u sistemu

Zakon "zasigurno neće donijeti rezultate" u praksi i u velikoj mjeri može ugroziti oduzimanje imovine koja je skrivena u inostranstvu, kazali su iz MANS-a

8332 pregleda 6 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Skupštinu da vrati na javnu raspravu Predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovine, koji je juče usvojila Vlada.

"Taj zakon je dobio negativno mišljenje Evropske komisije u kome se ukazuje da ga je potrebno značajno unaprijediti i organizovati javne konsultacije. Te konsultacije ne samo što su izostale, već je Vlada mjesecima skrivala zakon od javnosti, uprkos obećanjima resornog ministra", saopštili su iz te NVO.

Smatraju da taj zakon "zasigurno neće donijeti rezultate" u praksi i da u velikoj mjeri može ugroziti oduzimanje imovine koja je skrivena u inostranstvu.

"Zbog toga pitanje poštovanja preporuke EK da ovakav zakon ne bude usvojen, nije samo važno zbog napretka u evropskim intergacijama, već zato što Crnoj Gori zaista treba zakon koji će omogućiti oduzimanje ogromne imovine koja se nezakonito sticala mjesecima", dodaju iz MANS-a.

Poručuju i da bi usvajanje tog zakona "napravilo haos" u sistemu, umjesto da ga unaprijedi, i omogućilo mnogima da zadrže skrivenu imovinu, posebno u inostranstvu.

"Zbog toga pozivamo poslanike da ne usvajaju ovakav Zakon, jer bi time mnoge abolirali za korupciju, već da ga vrate na javnu raspravu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: