Miljanić u Skoplju govorio o antikorupcijskim inicijativama

Konferencija je bila posvećena implementaciji inicijative Regionalna Mapa puta za borbu protiv korupcije i ilegalnih finansijskih tokova koja se sprovodi u okviru Berlinskog procesa

1634 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić predvodio je delegaciju Crne Gore na Regionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u Skoplju.

Konferencija je bila posvećena implementaciji inicijative Regionalna Mapa puta za borbu protiv korupcije i ilegalnih finansijskih tokova koja se sprovodi u okviru Berlinskog procesa, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Učesnici su bili predstavnici Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Crne Gore, uz prisustvo šefa Delegacije EU u Skoplju Dejvida Gira, zamjenika ambasadora SAD u Sjevernoj Makedoniji Erika Mejera i predstavnice ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije Suzi Dajkin.

Konferenciju je otvorila potpredsjednica Vlade Sjeverne Makedonije Slavica Grkovska.

"Skup je bio prilika da se razmijene mišljenja o regionalnoj saradnji u prioritetnim oblastima Mape puta – prevencija i borba protiv korupcije u javnim nabavkama, jačanju sistema prijavljivanja sukoba interesa i imovine, te unaprijeđenje odgovora krivičnog pravosuđa na korupciju i ekonomska kriivčna djela. Svi učesnici su saopštili da njihove vlade daju punu poliitčku podršku ukupnim aktivnostima usmjerenim na borbu protiv korupcije u državama Zapadnog Balkana u okviru Mape puta koja se sprovodi u okviru Berlinskog procesa", navodi se u saopštenju.

Miljanić je informisao učesnike o antikorupcijskim inicijativama koje Vlada sprovodi u saradnji sa partnerskim državama i o izradi Strategije za borbu protiv korupcije, koja će biti krovni dokument u daljim antikorupcijskim mjerama u Crnoj Gori.

Konferenciju je organizovala Vlade Sjeverne Makedonije uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), Regionalne antikorupcijske inicijative i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Bonus video: