"Glavni grad nije nadležan za ukidanje autobuskih stajališta koja se koriste za međugradski prevoz putnika"

"Ministarstvo kapitalnih investicija je organ koji treba da inicira promjene Daljinara i da, s tim u vezi, sagleda uticaj i posljedice promjena na ostale relacije koje su obuhvaćene pomenutim aktom", naveli su u saopštenju.

6659 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz podgoričkog Sekreterijata za saobraćaj saopštili su da Glavni grad nije ukinuo stajališta za autobuske i kombi prevoznike koji saobraćaju na relaciji Podgorica Danilovgrad.

Pojasnili su da su u pitanju stajališta kod Atlas Capital centra, na Zabjelu i u Momišićima, te napomenuli da je u pitanju međugradski prevoz putnika, a da je Glavni grad isključivo zadužen za linijski prevoz putnika na teritoriji Podgorice.

"Osim toga, utvrđivanje Daljinara, akta kojim se definiše udaljenost između autobuskih stanica i stajališta u kilometrima sa minimalnim vremenom vožnje autobusa, shodno odredbama Zakona o drumskom saobraćaju utvrđuje Ministarstvo kapitalnih investicija", piše u saopštenju.

Dodaju i da je odredbama predmetnog Zakona propisano, između ostalog, da opšte uslove linijskog prevoza putnika utvrđuje Privredna komora uz saglasnost pomenutog ministarstva.

"Imajući navedeno u vidu, jasno je da Glavni grad kao lokalna samouprava nema ingerencije u sprovođenju zakonskih okvira kojima se definiše organizovanje i funkcionisanje međugradskog prevoza, te da je Ministarstvo kapitalnih investicija organ koji treba da inicira promjene Daljinara i da, s tim u vezi, sagleda uticaj i posljedice promjena na ostale relacije koje su obuhvaćene pomenutim aktom", saopštili su iz Sekreterijata.

I pored toga što navedeno nije u nadležnosti Glavnog grada, Sekretarijat za saobraćaj se, kako kažu, tim povodom obratio nadležnom Ministarstvu kapitalnih investicija, a u četvrtak je održan sastanak.

"Na sastanku, kom su osim predstavnika Glavnog grada i Ministarstva, prisustvovali i predstavnici Opštine Danilovgrad, razmijenjena su mišljenja u vezi sa novonastalom situacijom, razmotrena potencijalna tehnička rješenja, te se čeka konkretna reakcija nadležnog ministarstva o čemu će javnost biti blagovremeno informisana", kazali su oni.

Bonus video: