Knežević nastavio da gomila poreski dug

Opština ostavila “Rekreatursu” rok do 26. decembra da izmiri poresko potraživanje, u suprotnom će blokirati zemlju u Kamenovu od 33 hiljade kvadrata

17139 pregleda 1 komentar(a)
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je postupak prinudne naplate 72.555 eura na ime poreza na nepokretnost od budvanske kompanije “Rekreaturs” optuženog biznismena Duška Kneževića.

Kako se navodi u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje direktorica Uprave lokalnih javnih prihoda Vesna Kovačević, riječ je o drugoj rati, jer je ukupni porez za 2022. obračunat na iznos od 145.117 eura.

Firme Kneževića u vrhu su poreskih dužnika Opštine Budva, a opštinska služba ponovo je bila prinuđena da pokrene postupak prinudne naplate.

Ukoliko Kneževićeva kompanija u roku od deset dana ne izmiri poresku obavezu, kako piše u rješenju, Uprava lokalnih javnih prihoda će preduzeti mjere prinudne naplate.

”I to naplatu iz novčanih sredstava poreskog obveznika, naplatu iz imovine (pokretne i nepokretne), odnosno izvršiće obezbjeđivanje poreskog potraživanja putem zasnivanja založnog prava na imovinu poreskog obveznika (založnog prava na pokretnoj imovini i hipoteke na nepokretnoj imovini)”, piše u rješenju.

Uprava se juče oglasila i javnim obavještenjem, ostavljajući “Rekreatursu” rok do 26. decembra da izmiri poresko potraživanje, u suprotonom će blokirati zemlju u Kamenovu, čiji je vlasnik Kneževićeva kompanija.

Time bi se nastavila serija blokada zemljišnog kompleksa u zaleđu jedne od najatraktivnijih crnogorskih plaža, jer je Uprava lokalnih javnih prihoda početkom februara ove godine blokirala veliki zemljišni kompleks u zaleđu plaže Kamenovo od 33 hiljade kvadrata kako bi se osigurala da će kompanija “Rekreaturs” vratiti dug. Tada je upisana hipoteka na iznos od 88 hiljada eura.

Kneževićeva zemlja iznad Mogrena
Kneževićeva zemlja iznad Mogrenafoto: Vuk Lajović

Kompleks od gotovo tri i po hektara, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, je svojina države, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs DOO Budva”, koji je vlasnik najvećim dijelom, dok manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Osnivač firme “Rekreaturs” Budva, kako piše u Centralnom registru, je Atlas banka sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na firmu HTP “Atlas hotels group”.

Inače, zemljišni kompleks potražuje kosovska Agencija za privatizaciju koja pokušava da dokaže da je firma “Rekreaturs” iz Prištine, stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi, a koju kontroliše Knežević.

S druge strane, mještani su već pred sudom dokazali da je dio Kamenova njihova imovina, koja im je oteta. Pred sudom su dobijeni sporovi i djelovi kompleksa će se vratiti starosjediocima poslije gotovo pola vijeka.

Priča o Kamenovu počela je još 1957. kada je sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju ukupno 15.000 kvadata zemlje od starosjedilaca. Izgrađeno je odmaralište krajem pedesetih godina prošlog vijeka, za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. “Rekreaturs” uknjižio na dodatnih 12 hiljada kvadrata, koji su oteti mještanima, pa je postao vlasnik čak 33.000, na koliko se prostire zaleđe plaže.

Prava drama počinje nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada se 1999. u govoto oronulo radničko odmaralište useljavaju izbjeglice sa Kosova. Nekoliko radnika “Rekreatursa” iz Prištine sjedište firme premještaju u Budvu i atraktivni kompleks knjiže na tu firmu, koja kasnije ulazi u privatizaciju. Raseljenici, nakon mučnih scena i pokušaja da ih nasilno isele, ipak prihvataju da odu uz naknade koje su zaključili sa Kneževićevim “Rekreatursom”.

Blokirano i zaleđe Mogrena, dug premašio 600 hiljada eura

Uprava lokalnih javnih prihoda nedavno je zbog poreskog duga od 374 hiljade eura blokirala nekoliko zemljišnih parcela od gotovo 50 hiljada kvadrata iznad plaže Mogren, na kojim se kao potpuni ili djelimični vlasnik knjiži podgorička kompanija “Attika land”, iza koje stoji Knežević.

Nakon što je pokrenula postupak prinudne naplate, te donijela rješenje, Uprava lokalnih javnih prihoda je upisala i hipoteku na atraktivnom zemljišnom kompleksu, kako bi po ko zna koji put osigurala da će Kneževićeva firma, koja se nalazi na crnoj listi poreskih dužnika, platiti porez.

Time je dugovanje Kneževićeve kompanije premašilo 600 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost.

Još u januaru Opština je, na osnovu rješenja Uprave lokalnih javnih prihoda, upisala hipoteku na istim tim parcelama na ime poreskog duga od 264.423,23 eura.

Bonus video: