Nacrt Prostornog plana Crne Gore do kraja marta

Ministarka urbanizma najavila da od Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata prave četiri nova zakona

6517 pregleda 7 komentar(a)
Nacrti četiri zakona uskoro na javnoj raspravi: Novaković Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Nacrti četiri zakona uskoro na javnoj raspravi: Novaković Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Koncept Prostornog plana Crne Gore (PPCG) dobio je pozitivno mišljenje Savjeta za reviziju, pa se može očekivati da se u prvom kvartalu (januar-mart) naredne godine napravi njegov nacrt, nakon čega će biti upućen Skupštini na usvajanje.

Ovo je juče na konsultativnom saslušanju skupštinskog Odbora za prostorno planiranje saopštila ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović.

”PPCG je završen u dijelu koncepta, savjet je sada dao pozitivno mišljenje i naredne sedmice ići će se na postupak učešća javnosti i dobijanje komentara na koncept, kako bi došli do nacrta”, navela je ona.

Prethodno je u oktobru Savjet za reviziju dao negativno mišljenje na koncept PPCG, koji treba da se donese na period do 2040. godine, dok je aktuelni plan važio do 2020. godine.

Ugovor o izradi PPCG-a je zaključen 6. avgusta 2020. godine sa rukovodiocem stručnog tima za izradu dokumenta Svetlanom Jovanović i prema njemu država za ovaj posao treba da plati stručnom timu pola miliona eura.

Ugovorom je definisano da se novac isplati kroz pet tranši rukovodiocima i članovima stručnog tima i to 20 odsto nakon predaje analize postojećeg stanja organizacije, uređenja i korišćenja prostora, 20 odsto nakon predaje koncepta PPCG-a, 30 odsto nakon predaje nacrta PPCG-a, 20 odsto nakon predaje predloga PPCG-a i 10 odsto nakon donošenja Predloga PPCG-a.

Nacrti do kraja godine

Osnovnim tekstom Odluke o izradi ovog dokumenta je bio predviđen rok da se PPCG uradi u roku od godinu od imenovanja rukovodioca plana tako da je taj rok istekao 6. avgusta 2021. godine. Potom se rok pomjera za 7. mart 2022. godine, a onda za 31. decembar ove godine. Paralelno sa izmjenama odluke gdje se pomjera rok za izmjenu ovog dokumenta aneksira se i ugovor sa rukovodiocem izrade plana.

Poslanici i ministarka su se saglasili da važeći Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata nije dobar, jer su posebno nadležnosti opština u dijelu planskih dokumenata i uređenja prostora svedene na minimum.

Ministarka je navela da će se od postojećeg napraviti četiri nova zakona koji će se odnositi na planiranje prostora, legalizaciju prostora, izgradnju objekata i inženjersku komoru.

”Ova četiri zakonska rješenja će biti u dijelu nacrta završeni do kraja godine, a usvajanje se očekuje sljedeće godine”, rekla je ona.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović, koji je i inicirao saslušanje, naveo je da je neophodno da se uvedu lokalna planska dokumenta za koje bi bile odgovorne opštinske vlasti, a za koje bi saglasnosti davalo resorno ministarstvo. Predložio je da opštine formiraju posebne agencije za planiranje i uređenje prostora, a smatra i da je potrebno stvoriti strože uslove za odgovorne planere i projektante u smislu stručne spreme i ispita.

Govoreći o nacrtu Zakona o legalizaciji objekata, naveo je da on mora biti oročen na pet godina.

”Ako nema oročenosti zakona to znači da ćemo dovijeka imati mogućnost legalizaciji objekata. Sve što ne bude legalizovano u tom periodu ne bi se moglo više legalizovati”, naveo je Đurović.

Ministarka je odgovorila da nacrt novog zakona predviđa podjelu planskih dokumenata na državne i lokalne.

”Dokumente će izrađivati novoformirane državne i lokalne agencije, a ne privatne firme. Lokalna dokumenta će svakako kontrolisati državna agencija”, rekla je ona.

Govoreći o nacrtu Zakona o legalizaciji objekata, saopštila je da će se u narednih deset dana znati na koliko će on vremenski biti oročen.

”Naša namjera je da se državnim i lokalnim agencijama povjere poslovi legalizacije kako bi se ubrzao proces zbog toga što trenutno imamo veliki zastoj jer nemamo popis objekata koje su opštine trebale da dostave”, kazala je ona.

Dodala je da će svi plaćati nadoknadu za legalizaciju, te da će se ukinuti oslobađanje komunalnog opremanja za hotele visoke kategorije.

Zaključila je da će se novim zakonom o izgradnji objekata uvesti obavezne građevinske dozvole i obavezan tehnički pregled kao i upotrebna dozvola za sve objekte.

Bez izrade plana Plana generalne regulacije

Upitana od strane poslanice Demokrata Tamare Vujović šta se dešava sa Planom generalne regulacije (PGR), ministarka je kazala da koncept PPCG predviđa podjelu na lokalna i državna planska dokumenta što implicitnio isključuje izradu PGR.

”Ako bi se dobila argumentacija da je izrada PGR sistemski pristup u kom treba ići radna grupa će se na to osvrnuti”, navela je ona.

Iz resora kojim rukovodi “Vijestima” je ranije saopšteno da je za izradu tok dokumenta iz državnog budžeta opredijeljeno dva miliona eura, a da je do sredine oktobra po tom osnovu isplaćeno 400 hiljada eura.

PGR je trebalo da bude završen u oktobru ove godine, ali pošto je bilo izvjesno da se to neće desiti, Skupština je u julu izglasala izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata kojima je rok za izradu PGR pomjeren za godinu dana.

Bonus video: