Potvrde o prevozu olako se izdaju

Više građana tvrdi da ne mogu kao ranije da refundiraju troškove prevoza do specijaliste u drugom gradu, kao i da oni nijesu krivi što ljekari ne poštuju pravilnik i zakon

13456 pregleda 4 komentar(a)
Pacijenti tvrde da filijale FZO ne priznaju dokumentaciju, Foto: Boris Pejović
Pacijenti tvrde da filijale FZO ne priznaju dokumentaciju, Foto: Boris Pejović

Građani koji su tokom novembra putovali u druge opštine na specijalistički pregled tvrde da ne mogu da ostvare pravo na nadoknadu putnih troškova, iako su nadležnima dostavili svu dokumentaciju kao i ranije.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) kažu da su utvrdili da izabrani doktori “olako” izdaju pacijentima potvrde i da pripremaju novo uputstvo koje će urediti ovu oblast, ali i pojašnjavaju da se propisi u međuvremenu nijesu promijenili.

Više pacijenata obratilo se “Vijestima” tvrdeći da filijale FZO ne priznaju dokumentaciju koju su dostavili kako bi im država refundirala putne troškove.

Među njima su i penzioneri, koji kažu da su izdvojili 40 eura za troškove prevoza za sebe i pratioca u oba pravca, uglavnom iz udaljenijih južnih i sjevernih opština do Kliničkog centra (KC) u Podgorici.

Iz FZO pojašanjavaju da pravo na naknadu putnih troškova ostvaruju pacijenti kada su upućeni u drugo mjesto van opštine prebivališta zbog korišćenja zdravstvene zaštite.

”Zakon je jasno propisao da naknada troškova prevoza ne pripada osiguraniku kada zdravstvenu zaštitu nije ostvario u najbližoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je mogao da je ostvari”, ukazuju iz FZO.

U ovoj ustanovi tvrde da su uočili konstantno uvećanje sredstava koje FZO izdvaja na ime refundacije troškova prevoza pacijentima, pa su izvršili određene analize i konstatovali da se osiguranicima “olako izdaju potvrde o potrebi putovanja”.

”Izdaju se i u situacijama kada osiguranici ostvaruju zdravstvenu zaštitu u udaljenijim zdravstvenim ustanovama, bolnicama ili KC, bez prethodnog predloga ljekara specijaliste iz najbliže bolnice ili dokaza da se određena usluga ne može ostvariti u najbližoj ustanovi”, piše u odgovoru FZO.

Pacijenti koji su razgovarali sa “Vijestima”, međutim, tvrde da im u domovima zdravlja niko prije upućivanja na specijalističke preglede nije davao takav predlog ili dokaz da se usluga ne može ostvariti u najbližoj ustanovi. Poručuju i da oni kao pacijenti ne treba da plaćaju eventualne greške ili previde svojih ljekara.

Iz FZO ističu i da pripremaju uputstvo koje će da bude dostavljeno zdravstvenim ustanovama i područnim jedinicama te ustanove, kao učesnicima u postupku odobravanja i refundacije troškova prevoza.

U tim uputstvima, tvrde, biće tačno definisano u kojim slučajevima osiguraniku može biti izdata potvrda o potrebi putovanja, kao dokaz koji omogućava ostvarivanje refundacije troškova prevoza.

”Pretpostavljamo da će neki osiguranici reagovati na novi pristup ostvarivanju ovog prava, ali naša je obaveza da ostvarivanje prava uskladimo sa zakonskim odredbama. U svakom slučaju, ukoliko osiguranik nije zadovoljan sa priznatim iznosom troškova prilikom predaje zahtjeva filijali Fonda, ima pravo da zahtijeva donošenje rješenja u skladu sa pravilima upravnog postupka, na koje može da podnese žalbu Ministarstvu zdravlja, kao drugostepenom organu”, piše u odgovoru FZO.

Novi Pravilnik o uslovima i načinu odobravanja korišćenja prevoza osiguranog lica za vrijeme korišćenja zdravstvene zaštite na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja usvojen je u februaru prošle godine.

Prema tom dokumentu, prevoz sredstvima javnog linijskog prevoza u kopnenom saobraćaju odobrava izabrani doktor, kada pacijenta upućuje u najbližu zdravstvenu ustanovu u drugo mjesto, van opštine prebivališta, u kojoj može da ostvari zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom.

”Prevoz sredstvima iz stava 1 ovog člana može da odobri nadležna Ljekarska komisija Fonda, prilikom upućivanja osiguranih lica u zdravstvenu ustanovu na osnovu uputnice Fonda, u skladu sa opštim aktima Fonda… Obrazac potvrde o potrebi putovanja koju izdaje izabrani doktor ili Ljekarska komisija Fonda, čini sastavni dio ovog pravilnika”.

Po pravilniku, pacijent koji želi da koristi zdravstvenu zaštitu suprotno toj odredbi,nema pravo na prevoz o trošku FZO, osim u slučaju da prihvati mogućnost da se zbog smanjenja liste čekanja uputi u ustanovu koja nije najbliža njegovom mjestu prebivališta. U tom slučaju, izabrani doktor sačinjava izvještaj u kojem konstatuje razlog upućivanja u zdravstvenu ustanovu iako nije najbliža mjestu prebivališta.

FZO je početkom mjeseca izmijenio procedure koje se tiču prevoza pacijenata na liječenje van Crne Gore. Ta ustanova potpisala je protokol o saradnji sa nacionalnim avio-prevoznikom Air Montenegro, pa pacijenti od decembra ne plaćaju avionske karte na relaziji Podgorica-Tivat-Istanbul i Podgorica-Tivat-Beograd i čekaju refundaciju. Troškove prevoza, po novim pravilima, avio-prevozniku upućuje direktno FZO.

Bonus video: