Dio Bojane opet ne utiče u more

“Ne možemo protiv prirode, ali možemo i moramo protiv ljudske nebrige..."
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2017. 17:07h

Desni rukavac Bojane već nekoliko dana ponovo ne utiče u more, samo nešto više od mjesec kada su bageri prvi put prokrčili ušće. Pješčani sprud, između dva brda pijeska izvađenog iz rijeke sredinom prošlog mjeseca, sada je dug oko 80 metara a širok više od deset. Predsjednik Opštine Nazif Cungu najavio da će već danas bageri ponovo kopati na ušću.

“Angažovana je firma „Lekatrans“ iz Ulcinja da izvrši novo kopanje, odnosno produbljivanje i otvaranje ušća. Znamo da je to kratkoročno rješenje ali smo prinuđeni na taj čin, kako bi rijeci omogućili normalan tok, a ribarima neometan izlazak na more”, kazao je Cungu Vijestima. On je rekao da bi Vlada trebalo da do petog oktobra raspiše tender za trajno uređenje desnog sliva Bojane.

“Dokumentacija je spremna. Prvi tender iz 2015. nije uspio, ali su nedavno na Bojani boravili eksperti iz te struke i dopunili dokumentaciju. Vjerujemo da ćemo uskoro imati trajno rješenje za Bojanu”, istakao je Cungu.

Predsjednik NVO Zeleni korak Dželal Hodžić kazao je da je stvaranje novog pješčanog spruda između rijeke i mora rezultat dejsta prirodnih sila i ljudske nebrige.

“Ne možemo protiv prirode, ali možemo i moramo protiv ljudske nebrige. Decenijama već Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Opština ne vode računa o Bojani. Čak se i sredstva koja se prikupe od zakupa zemljišta na Bojani ne troše namjenski” kazao je Hodžić.

Podsjetio je da je nekada desnim rukavcem oticalo 30 odsto vode iz Bojane u more.

“Sada vidimo jezero, a ako se nešto hitno ne uradi za neki dan biće to bara. Nema protoka vode i to je zbilja za brigu. Prvi put u istoriji se dešava nešto ovako na Bojani. Tačno je da je nizak vodostaj Skadarskog jezera ali bi to trebalo iskoristiti i izvesti radove na račvi, što je ključno za rješenje problema”, smatra Hodžić.

Sugerisao je nadležnim institucijama da razmotre mogućnost angažovanja refulera, vodenog bagera.

“Refuler može da „usisa“ dnevno i do deset hiljada kubika pijeska i da ga izbaci gdje hoće. Prije nešto više od 15 godina razmatrana je mogućnost angažovanja refulera na Port Mileni ali nije došlo do dogovora”, rekao je Hodžić.

Zakupac obližnjeg kupališta na Velikoj plaži Nebojša Đurišić kazao je da se gosti čude kada vide bregove pijeska i zatvoreno ušće.

“Nikom od njih nije jasno šta se tu radi. Stalno se raspituju. Poseban ugođaj je bio kada su bili bageri”, naglasio je Đurišić. I on, kao i Hodžić, smatra da bi nagomilani pijesak trebalo rasuti po moru i na Veliko plaži i Adi.

“Greška bi bilo odnijeti ga. To bi bilo kockanje sa ćudima prirode”, smatraju Hodžić i Đurišić.

Galerija

Bonus video: