Poljoprivrednici iz Nikšića dobili kompostere

Razvijanje kompostiranja doprinijeće smanjenju zagađenja vazduha, jer biljni otpad više neće biti uništavan paljenjem, poručili iz Društva mladih ekologa

6883 pregleda 2 komentar(a)
Podjela kompostera, Foto: DMEN
Podjela kompostera, Foto: DMEN

Desetoro poljoprivrednih proizvođača iz Nikšića, zahvaljujući Društvu mladih ekologa Nikšić (DMEN), dobili su kompostere, pa će moći biljni otpad da pretvaraju u humus koji se koristi za đubrenje.

”Praktikujući kompostiranje biće smanjena pojava paljenja biljnog otpada, posebno tokom pripreme bašta i plantaža za sjetvu. U krajnjem, razvijanje kompostiranja doprinijeće smanjenju zagađenja vazduha, jer biljni otpad više neće biti uništavan paljenjem”, poručili su iz Društva mladih ekologa.

Kompostere su dobili Slavica Tadić, Nebojša Jasikovac, Slobodan Vujadinović, Boško Miličić, Slavica Delibašić, Ratko Bataković, Ivana Nikolić, Dragica Mirjačić, Slaviša Samardžić i Boris Đurković.

”Oni će širiti ovaj koncept, predstavljajući njegove prednosti u svom najbližem okruženju i tako podržati uspostavljanje ekološki održivog modela upravljanja biljnim otpadom, što je opšti cilj projekta”, navodi se u saopštenju ekologa.

Komposteri su podijeljeni u sklopu projekta “Doprinos povećanju stepena kompostiranja u lokalnoj zajednici”, koji je za cilj, između ostalog, imao povećanje nivoa svijesti poljoprivrednih proizvođača o pozitivnim stranama kompostiranja biljnog otpada.

Projekat je trajao četiri mjeseca, a podjela kompostera je bila njegova završna aktivnost.

”Poseban akcenat je dat kampanji putem društvenih mreža organizacije. U okviru ovog dijela, realizovan je eko-kviz sa deset pitanja koja promovišu kompostiranje. Korisnici koji su dali tačne i najbrže odgovore, osvojili su majice sa logom projekta i promotivnim porukama”, stoji u saopštenju DMEN-a.

Projekat je finansirala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Bonus video: