CInMED teži da unapređuje nivo kvaliteta nastave i naučno-istraživačkog rada

“I Institut ulaže značajne resurse u podizanje kompetencija zaposlenih, podstiče njihov istraživački duh i angažovanje u raznim projektima od velikog značaja, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou”, kaže se u saopštenju

3949 pregleda 1 komentar(a)
Mugoša, Foto: Institut za ljekove i medicinska sredstva
Mugoša, Foto: Institut za ljekove i medicinska sredstva

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED), kao nastavna baza Medicinskog fakulteta i naučno-istraživačka institucija, teži da obezbijedi i kontinuirano unapređuje uslove za visok nivo kvaliteta nastave i naučno-istraživačkog rada, saopšteno je iz CinMED-a.

Kako su kazali, nedavni pokazatelj takvog nastojanja je prva godišnja konferencija Instituta „Evropska perspektiva CInMED-a – saradnjom i partnerstvom do zajedničkog cilja“.

Iz CInMED-a su naveli da je konferencija bila donatorskog karaktera, budući da su putem kotizacija obezbijeđena sredstva potrebna za formiranje nove, savremene laboratorije Medicinskog fakulteta.

Oni su rekli da aktivan doprinos u naučnom istraživanju i razvoju novih ideja predstavlja fundamentalni aspekt naučno-istraživačkog opredjeljenja Instituta.

“I Institut ulaže značajne resurse u podizanje kompetencija zaposlenih, podstiče njihov istraživački duh i angažovanje u raznim projektima od velikog značaja, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je aktuelan primjer takvog usmjerenja Instituta, koji je ujedno veliko dostignuće i na nivou države.

Kako se navodi, u pitanju je projekat pod nazivom „Razvoj i implementacija modula zasnovanih na metakognitivnom rješavanju problema u kombinovanim učenjima“ u okviru poziva novog ciklusa Erasmus plus projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja za 2021-2027.

Rukovodilac tog projekta u Crnoj Gori je direktorica CInMED-a Snežana Mugoša.

Iz CInMED su kazali da je prvi i osnovni cilj projekta osposobljavanje studenata da koriste konceptualna, proceduralna i metakognitivna znanja kako bi se riješili stvarni problemi, implementacijom novog modela učenja.

Drugi razlog je, kako se dodaje, razvijanje kapaciteta visokoškolskih ustanova Zapadnog Balkana za dalje unapređenje kombinovanog učenja kroz međusobnu i saradnju sa univerzitetima Evropske unije (EU).

Mugoša je kazala da su podsticaj za tu ideju bile okolnosti u kojima je sprovođena nastava izazvane pandemijom COVID-19, koja je iznijela na površinu sve nedostatke postojećeg obrazovnog procesa, kako u pogledu klasičnih oblika nastave, tako i u smislu korišćenja dostignutih kapaciteta za e-učenje.

“Trend visokog obrazovanja ka e-učenju, a posebno ka kombinovanom učenju, bio je vidljiv već 2014. godine, kada je istraživanje Evropske asocijacije univerziteta pokazalo da 91 odsto institucija nudi kombinovano učenje. Osim toga, pedagoški i obrazovni modeli se stalno unapređuju”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, tako se u novije vrijeme podstiču i razvijaju napredni i inovativni modeli primjene problemskog učenja u obrazovnim procesima.

“Jedan takav model je primjena modula zasnovanih na metakognitivnim problemima u kursevima kombinovanog učenja“, kazala je Mugoša.

Navodi se da su zahvaljujući takvoj inicijativi, Medicinski fakultet i Institut, kao njegova nastavna baza, postali partneri na međunarodnom projektu pod akronimom ProBLeMS.

Dodaje se da je osnovni cilj tog programa unapređenje obrazovanja doktora u visokoškolskim institucijama Zapadnog Balkana, a čija polazna osnova su bili svi oni problemi koji su bili vidljiviji uoči pandemije.

Mugoša je navela da će benefit tog projekta biti i transfer znanja sa visokoškolskih institucija EU na institucije Zapadnog Balkana.

Ona je pojasnila da će se u novom modelu učenja, kroz taj projekat, ideje nastavnika kombinovati sa programskim i dizajnerskim rješenjima u module zasnovane na metakognitivnim problemima, koji se zatim implementiraju u studijske programe.

“Na osnovu analize kvaliteta primjene ovih modula, kroz projekat će se doprinijeti poboljšanju nastavnih planova visokoškolskih institucija na Balkanu“, kazala je Mugoša.

Ona je poručila da će CInMED i u narednom periodu nastojati da pruža kontinuirani doprinos unapređenju naučnog i stručnog potencijala iz svog domena kroz različite vidove aktivnosti i angažovanja, uz obavezan imperativ – saradnja i partnerstvo.

Bonus video: