Ultramoderni brod dogodine u Boki

”Celebrity Beyond” će tokom sezone 2023. imati ukupno devet dolazaka u Kotor u periodu od 7. maja do 20. oktobra, tokom krstarenja Mediteranom između Italije, Hrvatske i Crne Gore, a koja traju od 8 do 10 dana

22610 pregleda 7 komentar(a)
Ultramoderni megakruzer, Foto: celebritycruises.com
Ultramoderni megakruzer, Foto: celebritycruises.com

Najnoviji megakruzer “Celebrity Beyond” američkog brodara “Celebrity Cruises” dogodine će biti redovni posjetilac Boke Kotorske, jer će golemi brod od 141.420 bruto-tona ljetnju kruzing sezonu 2023. odraditi na Mediteranu.

”Celebrity Beyond” će tokom sezone 2023. imati ukupno devet dolazaka u Kotor u periodu od 7. maja do 20. oktobra, tokom krstarenja Mediteranom između Italije, Hrvatske i Crne Gore, a koja traju od 8 do 10 dana.

Riječ je o najnovijem brodu kompanije “Celebrity Cruises” koji je u upotrebu ušao u aprilu ove godine. Ovaj 326,5 metara dugi, 39,5 metara široki i čak 57,9 metara visoki brod, sa gazom od 8,5 metara, zbog velikih dimenzija neće pristajati na operatiivnu obalu Luke Kotor na Luži, već će se tokom uplovljavanja u Boku sidriti ispred Kotora odakle će putnike do obale i nazad prevoziti brodski tenderi.

”Celebrity Beyond” je treći po redu u “Edge” klasi ultarmodernih megakruzera koje za ovu američku kompaniju - članicu čuvene korporacije “Royal Caribbean Cruise Line”, gradi francusko brodogradilište STX u Sent Nazeru.

Brod je maksimalnog kapaciteta 3.937 putnika, a ima 1.416 članova posade. Pokreće ga dizel-električni pogon koji čini pet dizel generatora ukupne snage 75.000 konja i dva električna azipoda, a može postići maksimalnu brzinu od, za ovako veliki brod, vrlo visokih 22,6 čvorova.

Uz niz restorana, kafea, igraonica, prodavnica, salona za uljepšavanje, bazena i trgovina, brod ima i veliki SPA centar, multifunkcionalnu veliku dvoranu, fitnes centar i niz drugih sadržaja za zabavu, a posebnost 770 miliona eura vrijednog broda je veliki takozvani Observation Longe salon, koji se proteže kroz visinu od čak tri palube i pruža neometan pogled na more u luku od čak 270 stepeni.

Specifičnost “Clebrity Beyonda” i ostalih kruzera iz kase “Edge” je i specijalna platforma nazvana Magic Carpet (leteći ćilim) koja je postavljena na desnom boku broda i koja se elektro-hidraulički može podzati od nivoa mora do skoro najviše palube. Osnovna uloga “letećeg ćilima” je da služi kao platforma za pristajanje tendera kojima se ukrcavaju i iskrcavaju putnici sa broda dok boravi na sidrištu pred lukom. Magic Carpet težine 90 tona koji štrči van linije boka broda, veličine je teniskog igrališta i na sebi ima poseban kafić i bar, pa kada ne služi kao platforma za pristajanje tendera, ovaj jedinstveni sadržaj kruzera se podiže na nivoe paluba broj 5, 14 i 16 gdje služi kao neoubičajeni otvoreni restoran, noćni bar ili platforma za posmatranje.

Posebnost najnovijeg ultraluskuznog kruzera koji će dogodine redovno dolaziti u Kotor je i njegov zapovjednik, tačnije zapovjednica, jer “Celebrity Beyond” vodi možda i najčuvenija i medijski najeksponiranija dama koja komanduje kruzerima na svijetu - kapetanica duge plovidbe Kejt Mek Kju. Četrdesetčetvorogodišnja Amerikanka rodom iz San Franciska je ne samo veoma sposoban pomorac, već je zahvaljujući atraktivnom izgledu i talentu za medijske nastupe postala i izuzetno važan promoter ravnopravnosti među polovima kada je upravljanje najvećim i najmodernijim kruzerima na svijetu u pitanju.

Na društvenim mrežama je prati više od 3,5 miliona ljudi: Kapetanica Kejt Mek Kju
Na društvenim mrežama je prati više od 3,5 miliona ljudi: Kapetanica Kejt Mek Kjufoto: Celebritycruises.com

Ona je prije rada za “Celebrity Cruises”, gdje joj je septembra 2015. na zapovjedništvo povjeren njen prvi megakruzer “Celebrity Summit”, plovila kao oficir i zamjenik komandanta na kruzerima kompanija “Disney Cruises” i “Royal Caribbean”.

Kapetanica Mek Kju je u međuvremenu postala i svojevsrna svjetski slavna ličnost jer je na njenim društvenim mrežama, gdje javnosti redovno predstavlja detalje iz života i rada kapetana megakruzera, prati više od 3,5 miliona ljudi.

Neuobičajena dama javnosti je intrigantna i zbog svog jednako neuobičajenog kućnog ljubimca - bezdlake mačke rase sfinks, imenom Bug Naked, a koju redovno vodi sa sobom na brod. Mačak tokom plovidbe nerijetko i sam nosi mornarsku uniformu jer je smatran članom posade, ima nezvaničnu titulu “Maneuvering Support Mammal” (Manevarski asistent - sisar) i prava je atrakcija kako za posadu, tako i putnike broda kojima komanduje kapetanica Mek Kju.

Bonus video: