Šta jedan globalni brend može da donese crnogorskom turizmu

WTC centri često postanu pristupna tačka za svjetsku trgovinu i nude prilike za investiranje u glavnim privrednim sektorima kao što je turizam

15944 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Danica Milovanović, koordinatorka WTCA za centralnu i jugoistočnu Evropu (photo credit April Renae)
Foto: Danica Milovanović, koordinatorka WTCA za centralnu i jugoistočnu Evropu (photo credit April Renae)

Kako da se crnogorski hotelski objekti, koji teže vrhunskom turizmu, konačno približe i međunarodnoj ljestvici? Odgovor na to pitanje dobili smo zahvaljujući ekskluzivnom intervjuu sa Danicom Milovanović, koordinatorkom WTCA za centralnu i jugoistočnu Evropu.

WTCA je organizacija sa dugoročnom tradicijom kao jedna od najvećih trgovinskih organizacija. Šta su po vama glavne prednosti WTCA članstva?

Kao vlasnik licence svjetski čuvenog brenda “Svjetski trgovinski centar” (WTC®) Udruženje svjetskih trgovinskih centara® (WTCA®) je “živa” zajednica članova koja pruža vlasnicima licenci eksponencijalnu mogućnost da pronađu odgovarajuće prilike za trgovinu i investiranje na globalnom nivou. Osnovana 1969. WTCA je ekosistem građevinskih investitora, ekonomskih agencija za razvoj, trgovinskih komora, hotela i hotelskih lanaca, logističkih habova, aerodroma, luka, slobodnih zona, univerziteta, poslovnih inkubatora i mnogo više. Organizacija omogućava svim WTC poslovnim subjektima da sarađuju sa bilo kojim od preko 300 biznisa u skoro 100 zemalja, u atmosferi povjerenja, po pitanju drugačijih, fleksibilnih i inovativnih poslovnih rješenja za njihove zakupce i poslovne članove. Ono što je okosnica naše organizacije su članice WTCA koje su povezane i uključene u saradnju. Moja uloga kao WTCA koordinatora za članstvo za centralnu i istočnu Evropu je da kontinuirano pomažem i asistiram članice da rastu.

WTC Tbilisi – Hotel Pullman
foto: WTC Tbilisi – Hotel Pullman

Crna Gora je specifično tržište zbog svoje obale, planina i svih drugih ljepota koje čine da zemlja bude orijentisana ka turizmu kao glavnom izvoru prihoda. Vidite li ovo kao prednost ili manu kada je riječ o učešću u aktivnostima WTCA?

Fokus Crne Gore na turizam je apsolutna prednost. Čak 30 odsto od 82 evropske članice WTCA imaju ili vode hotel u okviru svojih WTC centara ( a čak 24 odsto to čine i na globalnom nivou). Tu spadaju i neki od prestižnih hotela kao što su: Lindner Hotels, Tulip Inn, Crowne Plaza, Sofitel, WestCord hoteli, Pulman hoteli i NH hoteli. Sa druge strane svaki od sljedećih trgovinskih centara, WTC Amsterdam (Qbic Hotels), WTC Drezden (Hotel Elbflorenz), WTC Milano (H2C Hotel Milanofiori) i WTC Roterdam (Postillion Hotels) u sebi sadrže po hotel. Zatim, hotel sa pet zvjezdica WOW Istanbul Hotel kao i aerodromski WOW hotel sa četiri zvjezdice su u vlasništvu WTC Istanbul i oni su posvećeni zdravstvenom turizmu i većinski kapaciteti su im popunjeni tokom čitave godine.

WTCA može da ponudi turoperaterima WTC brend koji nudi konkurentsku razliku i povećanu globalnu prisutnost, kao i vidljivost kroz svoju globalnu mrežu partnera ali i nastup na nešto drugačijem globalnom tržištu. Jednom kada dobiju članstvo, recimo neka lokacija u lijepom crnogorskom gradu, ima puno pravo da aplicira da stavi WTC logo na hotel i prateću infrastrukturu, korporativne materijale, vizit karte i druge promotivne i marketinške materijale, naravno, prateći WTCA uputstva. Bila bi nam čast da možemo da dodamo novog WTCA člana našoj evropskoj porodici hotela.

Možete li nam dati neki primjer kako hotelijerstvo može imati koristi od članstva u WTCA?

Koristeći WTCA globalnu mrežu i javne konekcije, WTCA centri često postanu pristupna tačka za svjetsku trgovinu i prilike za investiranje u glavnim privrednim sektorima kao što je turizam. Ovo međusobno partnerstvo, kako je praksa pokazala, vodi stabilnosti i rastu za lokalno hotelijerstvo. Hotelijeri koji imaju WTC brending dobijaju značajne tržišne prednosti. Znamenitosti koje nose WTCA znak imaju značajno veći broj zakupaca i dostižu više cijene zakupa u odnosu na one koje ga nemaju, a svojim prisustvom često podižu i vrijednost nekretnina u neposrednom okruženju. Priliv međunarodnih putnika stvara nove poslovne prilike za hotelijerstvo i povezane industrije, kao što je industrija organizacije događaja.

Drugi primjeri su WTCA članice u lukama u priobalnim gradovima, gdje imaju direktan pristup WTCA globalnoj mreži, koja povećava njihovu produktivnost time što im omogućava da identifikuju i obezbijede alternativne izvore nabavke i distributera širom svijeta. Uz to, poslovni članovi i zakupci, od kojih su većina mala i srednja preduzeća imaju pristup drugim WTC centrima širom svijeta putem kojih mogu da podignu lokalni turizam i prošire izvozne kapacitete svoje zemlje.

WTC Milan – H2C Hotel Milanofiori
foto: WTC Milan – H2C Hotel Milanofiori

Tokom korone vidjeli smo da je turizam stao i da je ovo veoma osjetljiva industrija kada su u pitanju ekonomske promjene, inflacija i slično. Mogu li organizacije poput WTCA da daju neku vrstu podrške tokom nepredvidivih promjena na tržištu?

Kada su turbulentne i izazovne situacije u pitanju, WTCA članice često mogu da stvore klimu koja je spremna za promjene i inovacije. Zaista je za divljenje kako je globalna mreža od preko 300 članica širom svijeta prošla kroz pandemiju koja nas je zadesila. Neke od WTCA članica su iznašle inovativne načine da iskoriste tehnologiju, održe su svoje zakupe, a zatim i da ih produže. Na primjer, konferencijske sale u hotelima su postale korisne za lokalne kompanije koje su smanjile kancelarijske kapacitete i formirale fleksibilni radni prostor. Još jedan način za korišćenje velikih sala u hotelima bilo je smještanje kompanija koje moraju da smanje troškove ili da ispune zahtjeve za distancu time što će kreirati okruženje koje može da podrži hibridne sastanke i događaje. Uprkos izazovima koje je pandemija donijela, uspjeli smo da povećamo povezanost unutar regiona i među regionima kroz najsavremenije WTCA digitalne alate, resurse i partnerstva, kao i da održimo efikasnost kada nije bilo poslovnih putovanja, i uprkos smanjenim budžetima u mnogim WTC hotelskim objektima.

WTC Dresden – Hotel Elbflorenz
foto: WTC Dresden – Hotel Elbflorenz

Gdje vidite najveći potencijal za napredak kada se radi o crnogorskom hotelskom sektoru?

Sve je veća svijest u samoj industriji o tome kako treba redefinisati hotelijersko poslovanje kako bi se fokusirali na krajnjeg korisnika i iskoristiti digitalnu infrastrukturu. I pored toga, mnoge hotelske kompanije se i dalje percipiraju daleko od inovativnih. Bez razmišljanja o strateškim inovacijama, put napretka nije sasvim jasan. Svjesna sam da crnogorski i regionalni turistički sektor trenutno pati od manjka radne snage. Pronaći kvalitetne ljude za ovaj posao je dio izazova, ali veći izazov je zadržati ih. Sada je dobar trenutak da se zaposlenima daju nove vještine i unaprijede stara znanja, te da se investira u tehnološka rješenja kako bi se smanjio pritisak vođenja hotela sa manjim timovima i osiguralo da osoblje može, koristeći manje, da uradi više.

Nedavno sam posjetila WTC Tbilisi u prestonici Gruzije, koji su naš član od 2019. godine. U njihovom vlasništvu je hotel sa pet zvjezdica Pullman koji se prostire na 19.000 kvadratnih metara i lociran je u jednoj od najviših zgrada u gradu od 147 metara i 37 spratova. WTC Tbilisi i mnoge naše druge prestižne WTC lokacije koje spadaju u hotelijerstvo imaju jedinstvene, moderne i inovativne koncepte koji generišu specifični životni stil i „superiorno“ iskustvo, nudeći posebne cijene menija i hotelskih usluga svojim zaposlenima, kao i mnoge druge privilegije za zaposlene. Tako ohrabruju mlade ljude koji imaju vještine znanja stranih jezika da rade u inspirativnom međunarodnom okruženju.

Crnogorska hotelijerska industrija i turistički sektor bi doživjeli dodatni procvat uz WTC brendirani turističko-hotelski centar. Kroz WTCA mrežu, događaje i resurse, kao i regionalnu i globalnu PR promociju, novi poslovni objekat sa WTC brendingom bi podigao postojeće ključne kompetence da se kreiraju nove usluge i adresiraju trendovi u ovoj indstriji kao i da se uvedu najviši standardi, čime bi se dalje oblikovala budućnost koja itekako obećava za crnogorsku hotelijesku indsutriju i turizam u svakom smislu.