Kalač dobitnica priznanja Agencije za zaštitu životne sredine

Novinarka Vijesti je priznanje dobila zbog novinarskih priča kojima ukazuje na probleme u sistemu zaštite životne sredine i zaštite prirode, te doprinosi podizanju svijesti na konkretne probleme u ovoj oblasti

17170 pregleda 15 komentar(a)
Damira Kalač, Foto: Privatna arhiva
Damira Kalač, Foto: Privatna arhiva

Novinarka ND Vijesti Damira Kalač dobitnica je priznanja Agencije za zaštitu životne sredine.

Kalač je, kako se navodi u oblazloženju priznanje Eko-ambasador dobila zbog novinarskih priča kojima ukazuje na probleme u sistemu zaštite životne sredine i zaštite prirode, te doprinosi podizanju svijesti na konkretne probleme u ovoj oblasti.

Priznanja Eko-ambasadora za 2022. su uručena i Aleksandru Dragićeviću, za aktivizam kojim je pokrenuo značajna pitanja zaštite prirode, što je rezultiralo zaustavljanjem narušavanja prirode Crne Gore u 2022. godini.

Nagrađen je i Vuk Vujisić, pokretač aktivnosti koje su ukazale na problematiku nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska, zatim kao jednog od pokretača akcije "Ozelenimo Crnu Goru" i drugih tema u okviru istraživačkog novinarstva.

Priznanja su uručena i Vladimiru Novoviću, ekološkom aktivisti koji je značajno doprinio zaštiti crnogorskih rijeka i Stefanu Pekoviću, kao primjeru omladinskog društvenog aktivizma i svijesti o odgovornom odnosu prema životnoj sredini.

Eko ambasadori
foto: epa.org.me

"Namjera je da se data priznajna dodjeljuju i u narednom periodu, odnosno da isto postane praksa, u nadi da ćemo na taj način podsticati društveni aktivizam na polju životne sredine, ali isto tako i da nosioce ovih prestižnih zvanja, obavežemo da i dalje budu promoteri odgovornog odnosa prema životnoj sredini i pozitivni primjeri za sve nas. Uvjereni smo da će eko ambasadori svojim svakodnevnim aktivnostima nastaviti i dalje da ukazuju na ekološke probleme, motivišu lokalnu zajednicu i pomažu istoj u procesuiranju slučajeva koji nijesu primjeri odgovornog odnosa prema životnoj sredini, te podižu svijest javnosti o odgovornom odnosu prema životnoj sredini", navodi se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.

Bonus video: