Radulović: Za godinu otvoreno milion i 200 hiljada termina

Uručene su i posebne plakete za doprinos u efikasnom radu Kliničkog centra Crne Gore od 2020. godine do danas. Plakete su dobile - Interna klinka, Infektivna klinika i Urgentni centar.

10732 pregleda 6 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

U posljednjih godinu, u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) je otvoreno 1,2 miliona termina za specijalističke i supspecijalističke preglede, dok je samo na Poliklinici tokom 2022. godine realizovano 100 odsto pregleda više u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu, saopštila je direktorica KCCG Ljiljana Radulović povodom obilježavanja Dana te ustanove, 19. decembra.

"Tema svih tema u javnosti su liste čekanja na specijalističke i supspecijalističke preglede. Zato sam dužna da vas informišem da smo od januara do početka decembra 2022. godine u cijelom Kliničkom centru uradili oko milion i 200 hiljada specijalističkih i supcpecijalističkih pregleda. Od toga, oko 600 hiljada je realizovano samo na Poliklinici u ambulantama. Da li je to malo? Ako znamo da KCCG danas ima 590 doktora medicine, to znači da je svako od njih samo u Poliklinici ove godine pregledao 1.200 pacijenata. Ovo je imponzantan, ali upozoravajući podatak, jer osim 100 ambulantnih pacijenata, mi svakog dana radimo na klinikama, u jedinicama intenzivnog liječenja, u Urgentnom centru i u operacionim salama. Ambulantni pregledi su samo jedan dio našeg posla", kazala je Radulović.

Povodom Dana KCCG organizovana je interna proslava kojoj su prisustovali državni sekretari Ministarstva zdravlja Slađana Ćorić i Vladimir Obradović, kao i kolege iz ostalih javnih zdravstvenih ustanova.

nagrade KCCG
foto: KCCG

"Tokom 2022. godine na Poliklinici smo uradili skoro 100 odsto više pregleda nego 2019. godine koja je relevantna za poređenje kao period prije korona virusa. Konkretno, prije tri godine, na Poliklinici je realizovano oko 350 hiljada pregleda. Ove godine, za 11 mjeseci uradili smo ih skoro 600 hiljada. To znači da je naša usluga praktično udvostručena", rekla je Radulović.

Osim toga, kako je podsjetila, tokom 2022. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, a počela je i izgradnja Klinike za mentalno zdravlje.

nagrade KCCG
foto: KCCG

"Dakle, gradimo tri klinike vrijedne oko 15 miliona eura”, podsjetila je direktorica KCCG.

Osim u izgradnju novih klinika, uprava KCCG se fokusirala, da iz temelja obnovi postojeća odjeljenja, kazao je medicinski direktor KCCG Zoran Terzić.

"Nakon što smo 2021. godine renovirali operacioni blok Instituta za bolesti djece i Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, samo ove godine u cjelosti smo obnovili Centar za plastičnu, rekonstuktivnu i estetsku hirurgiju, Centar za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i Centar za pripremu i distribuciju hrane. Nekome može djelovati kao naivno ili malo, ali – nije. Ta odjeljenja, što građani jako dobro znaju, nijesu ni okrečena kako priliči od daleke 1974. godine. Osim toga, nedavno smo dobili opremu za Centar za neonatologiju, a ranije je renovirana i ambulanta pedijatrijske oftalmologije”, rekao je Terzić.

nagrade KCCG
foto: KCCG

Dodatno, kaže medicinski direktor KCCG, sve vrijeme intenzivno se radi na usavršavanju kadra čiji je konačan cilj uvođenje novih procedura koje su se do sada radile samo u inostranstvu.

"Klinički centar nastoji da svojim znanjem, vještinama i umijećem opskrbi potrebe svih naših građana", naveo je Terzić.

Povodom Dana KCCG, pomoćnica direktora za kontrolu pružanja zdravstvenih usluga, Žanka Cerović, uručila je plaketu za najefikasniju kliniku tokom 2022. godine koju je dobila je Klinika za očne bolesti čija je direktorica Jelena Radojičić.

"Ova klinika ostvarila je najbolje rezultate u odnosu na 2019. godinu, urađeno je preko četiri hiljade operacija, a uvedeno je 15 novih procedura”, obrazložila je Cerović.

Uručene su i posebne plakete za doprinos u efikasnom radu Kliničkog centra Crne Gore od 2020. godine do danas. Plakete su dobile - Interna klinka, Infektivna klinika i Urgentni centar.

Bonus video: