Drugi sastanak političkih direktora SEECP: Zajednički cilj je ujedinjena Evropa

"Jedinstvo Evropske unije i zapadnog Balkana, kao i intenzivnija saradnja među učesnicama Procesa saradnje u JIE je od izuzetne važnosti za ostvarivanje zajedničke evropske budućnosti", navodi se u saopštenju MVP

3603 pregleda 0 komentar(a)
Sa drugog sastanka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Sa drugog sastanka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Drugi sastanak političkih direktora Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) održan je u Podgorici, u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Procesu, kao jednoj od najvažnijih regionalnih inicijativa.

To je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), povodom sastanka koji je otvorio v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u MVP Radovan Bogojević, a učestvovali su i nacionalni koordinatori i predstavnici 13 zemalja Procesa saradnje u JIE, EU, kao i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majljinda Bregu

Sagovornici su saglasni da je, "jedinstvo Evropske unije i zapadnog Balkana, kao i intenzivnija saradnja među učesnicama Procesa saradnje u JIE je od izuzetne važnosti za ostvarivanje zajedničke evropske budućnosti", navodi se u saopštenju.

Učesnici su podržali i kalendar aktivnosti i organizaciju svih planiranih događaja u 2023. godini sa fokusom na ljudska prava, jačanje bezbjednosti kroz vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, energetsku i sajber bezbjednost, kao i zelenu agendu i digitalno društvo.

"Ocijenjeno je da su ove godine stigle dobre vijesti za region - otpočinjanje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, dodjeljivanje statusa kandidata Sarajevu za članstvo u EU, odluka o viznoj liberalizaciji za Prištinu, kao i podnošenje njihove aplikacije za pristupanje EU", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ističu da ovi događaji predstavljaju važne korake u približavanju zajedničkom cilju, odnosno završetku projekta ujedinjene Evrope.

Učesnice su apostrofirale, "da je nedavni Samit EU -Zapadni Balkan u Tirani, još jedan iskorak, čime je obostrano iskazano jedinstvo i potvrđena spremnost da se intenziviraju dalji napori ka zajedničkoj budućnosti u EU".

Ukazano je i na važnost ratifikacije i primjene nedavno potpisanih sporazuma u Berlinu i Tirani, kako bi građani već naredne godine osjetili koristi u domenu mobilnosti i povoljnijih roming usluga.

"Razmatrano je i pitanje izbora generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju RCC-ja, koje je izvršno tijelo SEECP-a", zaključuje se u saopštenju MVP.

Bonus video: