Petoro djece oboljelo od šarlaha

Iz IJZ savjetuju pojačanu higijenu, naročito u školama i vrtićima, provjetravanje prostorija i obavezno prijavljivanje infekcije

21628 pregleda 4 komentar(a)
Simptomi temperatura, groznica, karakterističan osip (ilustracija), Foto: Shutterstock
Simptomi temperatura, groznica, karakterističan osip (ilustracija), Foto: Shutterstock

Petoro djece oboljelo je od zarazne bolesti šarlah tokom prve polovine mjeseca u Crnoj Gori, ali je to uobičajeno za ovaj period godine.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” su kazali da je pet pojedinačnih slučajeva oboljenja registrovano kod djece koja imaju između 12 mjeseci i devet godina.

”Trenutna epidemiološka situacija po pitanju ovog zaraznog oboljenja na teritoriji Crne Gore je stabilna i uobičajena”, odgovorili su iz IJZ.

Mediji u Srbiji objavili su prethodnih dana da je u vrtićima u Beogradu zabilježena epidemija šarlaha, kao i da je od početka ove godine, prema podacima beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje, registrovano 18 epidemija i 208 oboljele djece.

Iz IJZ su pojasnili da je šarlah akutna zarazna bolest, koju izaziva bakterija Streptococcus beta hemolitikus.

”Rezervoar infekcije je čovjek, a izvor infekcije nazofargealni sekret. Inkubacija je kratka i traje od šest sati do 10 dana, najčešće tri do pet dana. Za vrijeme inkubacije bolesnik je infektivan, ali je bez simptoma bolesti”, kazali su.

Iz IJZ su saopštili da su simptomi i znaci bolesti temperatura i groznica (38 stepeni Celzijusa ili više), veoma bolno i crveno grlo, otežano gutanje, uvećane i bolne žlijezde na vratu (limfni čvorovi), mučnina i povraćanje, bol u stomaku, glavobolja i bolovi u tijelu, karakterističan osip, jako crvenilo (zajapurenost) lica i promjene na jeziku.

”Ospa je obično fini egzantem i najčešće se javlja po vratu, grudima, u predjelu potpazušnih jama, laktovima i preponama, kao i na unutrašnjim stranama butina. Šarlah može da dovede do istih posljedica kao i streptokokna angina. Budući da može da dovede do oštećenja srca ali i drugih organa, pravovremena i adekvatna terapija antibioticima je od ogromnog značaja. Reumatsko oboljenje srca javlja se danima ili nedjeljama poslije akutne streptokokne infekcije”, kazali su.

Iz IJZ su naglasili da se bolest najčešće prenosi kapljičnim putem, rijetko zaraženim predmetima ili hranom.

”Javlja se sporadično, ponekad u manjim epidemijama sa najvećom incidencijom u hladnim mjesecima, jesen-zima-proljeće. Javlja se u zatvorenim kolektivima kao što predškolske i školske ustanove”, pojasnili su.

Iz IJZ su rekli da izvor infekcije može da bude oboljela osoba koja ima kliničke znake bolesti, kao i zdrava osoba bez simptoma, odnosno “zdravi kliconoša”.

”Najčešće pogađa djecu predškolskog ili ranog školskog uzrasta. Ponovno obolijevanje od šarlaha je rijetko, ali je moguće jer postoje tri imunološke vrste toksina”, pojasnili su.

Iz IJZ su poručili da su mjere sprečavanja obolijevanja pojačana higijena u radnom okruženju, kao što su dječji kolektivi, ali i u porodici, provjetravanje prostorija i otkrivanje slučajeva infekcije.

”Posebno treba naglasiti važnost pranja ruku (nakon kijanja, kašljanja ili brisanja nosa), te adekvatno čišćenje svih predmeta sa kojima oboljele osobe dolaze u kontakt”, kazali su.

Iz IJZ su poručili da su mjere suzbijanja infekcije, odnosno epidemije, obavezno prijavljivanje inficiranih, rano otkrivanje, izolacija i liječenje oboljelih.

Zaključili su i da je važno da se oboljela djeca ne vraćaju u kolektiv, odnosno škole i vrtiće, minimum 24 sata nakon početka antibiotske terapije.

Povećan broj djece sa respiratornim infekcijama

U domovima zdravlja u Crnoj Gori ovog mjeseca povećan je broj pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija. Tako u podgoričkom Domu zdravlja, tvrde izabrani ljekari, svako drugo dijete dolazi na pregled sa upaljenim grlom, začepljenim nosem, visokom temperaturom (39C), dok svako sedmo ili osmo od simptoma ima i povraćanje.

”Uglavnom nema komplikacija, a temperatura traje do tri ili četiri dana. U domu zdravlja Nova varoš pojačana je posjeta dežurnom pedijatru koji radi od 21 sat”, pojasnio je jedan od ljekara “Vijestima”.

U decembru je primjetan i povećan broj roditelja koji na osnovu bolesti djece dolaze i otvaraju bolovanja kod izabranih doktora, a ima i odraslih sa simptomima respiratorne infekcije koju im prenose djeca predškolskog i školskog uzrasta.

Bonus video: