Krtoli dobijaju novu školu i vrtić

Novi objekat u Radovićima biće prva velika investicija države u prosvjetne objekte u Tivtu nakon više od 11 godina, koliko je proteklo od izgradnje objekta Muzičke škole

4913 pregleda 5 komentar(a)
Animacija izgleda nove škole, Foto: -
Animacija izgleda nove škole, Foto: -

Uprava za kapitalne projekte potpisala je juče ugovor sa kompanijom “LD gradnja” iz Nikšića za izvođenje radova na izgradnji nove zgrade Osnovne škole “Branko Brinić” i dječjeg vrtića u Radovićima kod Tivta. Prema saznanjima “Vijesti”, vrijednost ugovora je 4,1 milion eura bez PDV-a.

Time je konačno, nakon dva neuspjela tendera na kojima nije bilo prijava zainteresovanih građevinskih kompanija, dobijen izvođač koji će u roku od 18 mjeseci od dana uvođenja u posao, sagraditi novi prosvjetni objekat u Krtolima.

Radovi će se izvoditi prema projektu koji je izradio “Urbi.pro” Podgorica, a koji je revidovan od “Arhitektonike” iz Nikšića. Izradu projektne dokumentacije u visini od 44.700 eura finansirala je Opština Tivat.

Novi objekat u Radovićima biće prva velika investicija države u prosvjetne objekte u Tivtu nakon više od 11 godina, koliko je proteklo od izgradnje objekta Muzičke škole. Tivat, inače, ima izuzetno veliki problem sa ogromnim nedostatkom ili potpunom dotrajalošću kapaciteta u osnovnim i u Srednjoj školi “Mladost”, pa je aktuelna gradska vlast izgradnju novih školskih objekata u Tivtu definisala kao jedan od glavnih infrastrukturnih prioriteta.

Aktuelni objekat OŠ “Branko Brinić” u Radovićima izgrađen je nakon zemljotresa 1979. godine kao donacija vlade Švajcarske. Neuslovna montažna zgrada je godinama prokišnjavala i uprkos brojnim naporima Opštine, MZ Krtoli i školskog odbora da je saniraju, nije mogla da ispuni potrebe osnovaca. Opština je stoga uložila sredstva za izradu projekta izgradnje novog objekta, u okviru kojeg je planirana osnovna škola, muzička škola i vrtić. Uloženi su i veliki napori da sada već bivša Vlada premijera Zdravka Krivokapića, uvrsti projekat u investicioni program države za 2022. jer u prvoj verziji tog dokumenta bivša Vlada nije bila prihvatila skoro nijedan značajniji projekat unapređenja infrastruktutre i izgradnje novih javnih objekata koji joj je kandidovala lokalna uprava.

Nova škola u Radovićima gradiće se na mjestu postojeće montažne školske zgrade koja će biti srušena. Dok traju radovi, učenici iz Krtola će privremeno nastavu najvjerovatnije pohađati u nekom od objekata stare kasarne “Milan Spasić” u Radovićima, a koju sada na osnovu ugovora sa Vladom o dugoročnom zakupu i investiranju na Luštici, koristi kompanija Luštica Development.

Bonus video: