Za JPU Bambi iz Tivta prvo mjesto na konkursu "Energija podvučeno zelenom"

Fond za nagrade iznosio 15.000 eura

1234 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Javna predškolska ustanova (JPU) "Bambi" iz Tivta, sa projektom Biram da komprostiram, osvojila je prvo mjesto na konkursu „Energija podvučeno zelenom“ koji realizuju Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Zavod za školstvo.

Kako je saopšteno iz CEDIS-a, ta kompanija uručila je nagrade obrazovno-vaspitnim ustanovama u okviru konkursa “Energija podvučeno zelenom“.

Izvršni direktor CEDIS-a, Vladimir Čađenović, kazao je da su u kompaniji željeli da tim projektom daju pokretačku energiju školama i zajednici u cjelini, u njihovim naporima da utiču na svijest učenika, nastavnika i javnosti o značaju životne sredine.

Kako je kazao, da su u tome uspjeli pokazuje i impozantan broj škola koje su ove godine učestvovale sa projektima.

“Kao što smo mi vjetar u leđa školama da se svake godine trude da budu i bolje i kreativnije, tako su i one nama podsticaj da istrajemo u zajedničkoj borbi u zaštiti naše planete i stvaranju boljeg mjesta za život svih nas“, rekao je Čađenović.

On je istakao da je svaki pojedinac važna karika na putu ka sigurnijem i čistijem mjestu za život.

„Priroda je Crnoj Gori već sve dala, a na nama je da to čuvamo kao najveće blago po kojem smo jedinstveni u svijetu“, rekao je Čađenović.

CEDIS nagrade
foto: CEDIS

Jelena Perunović Samardžić, direktorica JPU "Bambi", kazala je da već dugo godina razvijaju eko svijest najmlađih.

“Ova nagrada će biti dodatni vjetar u leđa da i dalje nastavimo istim koracima u implementaciji i realizaciji projekata koje smo zacrtali da realizujemo sa našim najmlađima”, kazala je Perunović Samardžić.

Projekat “Školski rasadnik” koji je kandidovala Osnovna škola (OŠ) "Štampar Makarije" iz Podgorice, osvojio je drugo mjesto.

Pomoćnica direktora te OŠ, Marija Lazarević, kazala je da nagrađeni projekat ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju životne sredine svih učenika Štampar Makarija.

CEDIS nagrade
foto: CEDIS

„Planirane su brojne akcije pošumljavanja, ne samo prostora školskog dvorišta, već i šireg društvenog prostora i to upravo sadnicama koje će biti proizvedene u našem školskom rasadniku”, kazala je Lazarević.

OŠ "Pavle Rovinski", sa projektom “Eko učionica – Učionica na otvorenom”, osvojila je treće mjesto na konkursu.

Direktorica te škole Dijana Laković podsjetila je da je ta ustanova 2016. godine dobila sertifikat međunarodne “Eko škole”.

“Hvala CEDIS-u i Zavodu za školstvo što na najbolji mogući način podržavaju ekološke aktivnosti u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Drago nam je što je žiri prepoznao značaj eko učionice za našu školu”, kazala je Laković.

Koordinator projekta “Eko učionica” Nataša Bulatović kazala je da je da je projekat važan zato što je OŠ "Pavle Rovinski" prebukirana i nemaju dovoljno prostora.

„Tako da će nam ova učionica mnogo značiti za održavanje vannastavnih aktivnosti”, kazala je Bulatović.

Iz CEDIS-a su kazali da je stručni žiri nagradio i projekat OŠ "Radoje Čizmović" iz Nikšića za projekat “Eko kutak za saradnju“.

Direktorica te škole Milena Danilović podsjetila je da je ta ustanova duže vrijeme posvećena ekologiji, te da su nastavnici i djeca zaslužili priznanje.

“Nagrada je došla kao kruna za naš rad. Projekat nam je značajan zato što ćemo izgraditi eko učionicu na otvorenom koja će oplemeniti naše dvorište”, kazala je Danilović.

Priznanje je dobila i OŠ "21.maj" iz Podgorice, za projekat “Botanički park”.

Nastavnik biologije Jasmin Šabotić kazao je da će u okviru tog projekta školsko dvorište opremiti i osposobiti da bude kao mala oaza gdje će djeca moći da koriste slobodno vrijeme.

CEDIS nagrade
foto: CEDIS

Nagradu je dobio i projekat OŠ "Ivo Visin" iz Kotora, a direktorica te ustanove Petra Ćetković kazala je da su već počeli da rade na projektu koji će imati veliki značaj i da je riječ o oplemenjavanju terena koji sada nije u upotrebi.

Fond za nagrade iznosio je 15.000 eura, a član žirija Saša Karajović kazao je da je bilo teško odabrati najbolje projekte.

“Nijanse su odlučile koji će projekti dobiti nagradu. Nagrađeni su oni koji su imali najviše učešće mališana, odnosno učenika, kao i podršku lokalne zajednice“, rekao je Karajović.

On je istakao da ga raduje jer su uspjeli da, osim za očekivanih pet projekata, obezbijede novac i za šesti projekat.

„Zahvaljujemo CEDIS-u što je kao društveno odgovorna kompanija prepoznao značaj ekološke edukacije najmlađih, jer na njima ostaje planeta“, kazao je Karajović.

Bonus video: