Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića i Gimnaziji "Slobodan Škerović" oprema za mehatroniku i robotiku

„Oprema će nam biti izuzetno korisna pri realizaciji praktične nastave, pripremi učenika za takmičenja, kao i za vannastavne sekcije", kazao je Kosović. Vučurović rekla da je projekat „iNnovaNet“ iznjedrio velike mogućnosti za unapređenje nastavnog procesa

5012 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Srednja stručna škola iz Nikšića i Gimnazija "Slobodan Škerović" iz Podgorice dobili su vrijednu opremu za mehatroniku i robotiku, koju im je uručio izvršni direktor Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis, Đorđije Malović.

Oprema je nabavljena u sklopu projekta „iNnovaNet“, koji Tehnopolis realizuje u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom Zedom (BIH), Industrijskim Parkom Nova Gradiška (HRV) i Gradom Gradiškom (BIH).

Direktor Srednje stručne škole, Milisav Kosović, kazao je da je saradnja sa Tehnopolisom započeta u martu kada je potpisan memorandum o saradnji i da je do sada održano niz obuka, kako za nastavnike, tako i za učenike pomenute škole.

„Oprema će nam biti izuzetno korisna pri realizaciji praktične nastave, pripremi učenika za takmičenja, kao i za vannastavne sekcije. Proširujući znanje, učinićemo da naši učenici budu spremni i konkurentni za tržište rada, da adekvatno odgovore na sve zahtjeve poslodavaca i da im nije potrebna dodatna obuka“, kazao je Kosović i dodao da je riječ o opremi koja je poslednja riječ tehnike iz mehatronike i robotike.

oprema NK
foto: Svetlana Mandić

Oprema će im, prema njegovim riječima, pomoći da teorijsko znanje dopune jednako bitnim kvalitetnim praktičnim radom. Istakao je da učenici Srednje stručne škole će učestvovati na Međunatodnom takmičenje mehatronike i elektronike koje se održava u Instanbulu, a da će im dobijena oprema pomoći da se što bolje pripreme za pomenuto takmičenje.

Prema riječima Biljane Vučurović, direktorice Gimnazije „Slobodan Škerović’“, projekat „iNnovaNet“ je iznjedrio velike mogućnosti za sveopšte unapređenje nastavnog procesa iz prirodno-matematičkih predmeta, ali i drugih oblasti.

„Posebno smo zahvalni znajući koliko su mehatronika i robotika bitan zamajac u budućnosti, a ta budućnost je već sadašnjost, i mi ćemo se truditi da postanemo dio tog futurističkog pogleda našeg društva. Već krajem sedmice kreću prve radionice“, kazala je Vučurović.

oprema NK
foto: Svetlana Mandić

Izrazila je nadu da će „ovoj sili akcije, u Gimnaziji biti adekvatna sila reakcije“, kao i da će radom opravdati sve što su započeli uključivanjem u pomenuti projekat. Kazala je da je Gimnazija, koja postoji od 1907. godine, iznjedrila veliki broj uspješnih naučnika, književnika, umjetnika, političara, sportista...i da im se bivši učenici uvijek rado vraćaju.

Jedan od njih je i izvršni direktor Tehnopolisa, Đorđije Malović, koji nije krio zadovoljstvo, što mu se pružila prilika da pomogne školi u kojoj je učio, ali i Srednjoj stručnoj školi jer se nalazi u gradu gdje je rođen. Kako je kazao, nada se da su i ovim projektom, pokazali da su s pravom dobili nagradu od Unije poslodavaca u kategoriji brige za zajednicu.

„Uspješno je završen projekat, posijana je klica koja bi trebalo da da rezultate kako u oblasti srednjeg obrazovanja, tako i u lokalnoj zajednici, ali time ova priča nije završena. Mora se stvoriti svijest da kada se projekat okonča nije i završen, već da slijedi borba za dalji napredak i razvoj“, poručio je Malović.

Bojan Vujović, v.d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu za evropske poslove kazao je kako je projekat "INnovaNet" sjajan dokaz kako se sredstvima Evropske unije može raditi na vrlo konkretnim stvarima i kako se kroz dobru prekograničnu saradnju, uz relativno skromna finansijska sredstva, mogu postići značajni efekti.

"Ovaj projekat je jedan od 59 koliko je finansirano u programu prekogranične sradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina-Crna Gora u periodu od 2014. do 2020. Vrijednost tih 59 projekata je bila preko 57 miliona eura, a ono što je posebno bitno i što sa ponosom ističemo je da je od tih 59 projekata 45 implementirano na području Crne Gore", kazao je Vujović.

U realizaciju tih 45 projekata, čija je vrijednost bila preko 12,5 miliona eura, učešće je uzelo preko 55 različitih partnera iz Crne Gore. Istakao je da je otvoren novi program za naredni sedmogodišnji period prekogrsnične saradnje, a da su sredstva skoro duplirana, preko 117 miliona, pa je, uz nacionalno kofinansiranje, program vrijedan skoro 140 miliona eura.

"Na ovakvim konkretnim primjerima smo pokazali da imamo dovoljno razvijene kapacitete, vještine i znanja da upravljamo ovakvim projektima. Tehnopolis se ističe u tome kako se može značajno unaprijediti usluga i dati doprinos zajednici. Znanje je resurs koji se jako teško stiče, ali kog nikad nije dovoljno i mi se u strukturama i institucijama svakodnevno uvjeravamo u to", poručio je Vujović.

Marijana Jovović, iz Tehnopolisa, kazala je da je projekat "INnovaNet" počeo sa realizacijom 15. septembra 2020. i da traje do kraja ove godine, da je njegova vrijednost preko 1,3 miliona eura, a da je Evropska unija učestvovala sa 85 odsto sredstava.

"Cilj nam je bio da kroz projekat unaprijedimo infrastrukturu i kapacitete u Tehnopolisu, da pružimo podršku akademskoj zajednici, jačamo prekograničnu sarsdnju i pružimo podršku nezaposlenima kroz CNC obuku", kazala je Jovović.

Prema njenim riječima, cilj "iNnovaNet" projekta je unaprjeđivanje poslovnog okruženja kroz stvaranje novih povoljnih i inovativnih mehanizama poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, kao i unaprijeđivanje rada svih organizacija za podršku poslovanju uključenih u projekat kroz jačanje kapaciteta osoblja sticanjem novih znanja i vještina, te stvaranje mreže centara.

Bonus video: