Makete turističkih objekata za osobe sa oštećenjem vida

Dvadeset objekata prepoznato kao dio neizostavne turističke ponude Crne Gore, ali i važan aspekt svakodnevnog života građana

2681 pregleda 2 komentar(a)
Foto: NVO Ekvivalent
Foto: NVO Ekvivalent

Nevladina organizacija Ekvivalent iz Podgorice sprovodi projekat pod nazivom "Turistička ponuda Crne Gore kroz 3D štampu”.

Zahvaljujući tom projektu, pojašnjavaju, kreirana je inovativna turistička ponuda Crne Gore u vidu 3D štampe određenih atraktivnih prirodnih i društvenih turističkih faktora, koje će osobe sa oštećenjem vida moći da dožive putem dodira.

"Projekat ima za cilj unapređenje pristupačnosti turističke ponude za lica sa invaliditetom, ali i njihovog svakodnevnog funkcionisanja. Ovaj projekat ne podrazumijeva samo strane turiste sa invaliditetom, već i domicilno stanovništvo koje ima oštećenje vida", saopštili su iz NVO Ekvivalent.

Kazali su da je 3D štampa zasnovana na savremenim tehnologijama, uz primjenu modernog dizajna koji predstavlja vjerodostojni prikaz određenog sadržaja i pritom je dugoročnog karaktera.

3D štampa turizam
foto: NVO Ekvivalent

"Kompanija 3D Platforma iz Podgorice je izradila sve 3D makete od biorazgradive plastike koja je u potpunosti eco-friendly i koja se može reciklirati", ističu. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Na početku implementacije sprovedena je analiza pristupačnih znamenitosti i izrađen je plan izrade i postavke 3D maketa.

3D štampa turizam
foto: NVO Ekvivalent

"U skladu sa planom projekta, sljedećih 20 maketa su prepoznate kao dio neizostavne turističke ponude Crne Gore, ali i važan aspekt svakodnevnog života građana/ki: Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Kuslevova kuća u Podgorici, Dvorac Petrovića u Podgorici, Osmanagića džamija u Podgorici, Crkva sv. Ivana u Budvi, Crkva sv. Trojice u Budvi, Katedrala sv. Tripuna u Kotoru, Crkva sv. Nikole u Kotoru, Crkva sv. Luke u Kotoru, Gospa od Škrpjela, Dvorac kralja Nikole u Baru, Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, Biljarda na Cetinju, Muzej kralja Nikole na Cetinju, Vladin dom na Cetinju, Cetinjski manastir, Manastir Morača u Kolašinu, Manastir Đurđevi Stupovi u Beranama, Husein-pašina džamija u Pljevljima i Crno jezero na Žabljaku", navode iz NVO Ekvivalent.

Unutar tih objekata su postavljene 3D makete, kao dio redovnog koncepta njihovog sadržaja i predate "u vlasništvo i na odgovornost nadležnima za navedene institucije", zaključuju iz te nevladine organizacije.

Bonus video: