Preminuo Zoran Lakić

Lakić će biti sahranjen u četvrtak, 22. decembra, u Danilovgradu

14564 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Istoričar i akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Zoran Lakić preminuo je u Podgorici u 89. godini.

Lakić je rođen 31. oktobra 1933. godine u selu Donja Bijela kod Šavnika.

Osnovnu školu završio je u Danilovgradu, a gimnaziju u Nikšiću 1952. godine. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao 1974. godine.

Bio je biran za redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, gdje je predavao istoriju Jugoslavije, do 2000. godine. U dva mandatna perioda bio je šef Odsjeka za istoriju i geografiju.

Boravio je po pozivu u univerzitetskim centrima u inostranstvu (Toronto, Moskva, Pariz, Berlin, Atina, Prag, Bukurešt, Sofija, Jerusalim, Ankara) i svim univerzitetskim centrima bivše Jugoslavije.

Kao ekspert Uneska za pitanja kulture vršio je višemjesečna istraživanja u skandinavskim zemljama 1976. godine. Napisao je više od 600 bibliografskih jedinica, među kojima je i 17 posebnih izdanja na koje je objavljeno više od 100 prikaza i osvrta.

Na prijedlog Bibliografskog instituta u Njujorku izabran je za ličnost godine 1998. Slično priznanje dobio je i od Univerziteta u Kembridžu 2000. Odlikovan je Medaljom mladih Alžira (1965), Ordenom rada sa srebrnim i zlatnim vijencem, Zlatnom plaketom Crvenog krsta i Srebrnom plaketom JNA.

Za vanrednog člana CANU izabran je 19. novembra 1993. a za redovnog člana 8. decembra 2000. godine.

Lakić će biti sahranjen u četvrtak, 22. decembra, u Danilovgradu.

Bonus video: