Održano prvo međunarodno “Dabar” takmičenje

Sljedeće “Dabar” takmičenje planirano je za novembar 2023.

1166 pregleda 1 komentar(a)
Sa dodjele medalja, Foto: Tinker
Sa dodjele medalja, Foto: Tinker

Više od 700 učenika osnovnih i srednjih škola učestvovalo je u prvom međunarodnom “Dabar” takmičenju iz informatike, računarstva i informatičkog razmišljanja, a tokom vikenda dodijeljene su medalje za njih 56, dok su takmičari koji su se našli u 10 odsto najboljih rezultata u njihovoj kategoriji nagrađeni diplomama. To su saopštili iz Nevladinog udruženja “Tinker”, koje je i organizator takmičenja za Crnu Goru.

Takmičenje je realizovano u osam gradova, na 14 lokacija. Đaci su, kako je saopšteno, rješavali izazove u kategorijama Mili, Mikro, Kilo, Mega i Giga Dabar i pokazali zavidno znanje iz osnova programiranja.

”Dabar” (Bebras) je međunarodna inicijativa, koja ima za cilj da promoviše informatiku i računarstvo i računarsko razmišljanje među učenicima svih uzrasta. Organizuje se na nivou države i, kako je “Vijestima” ranije ispričao jedan od mentora Goran Šuković, predstavlja fantastičan način da učenici izbruse vještine u rješavanju problema kroz mali skup takozvanih “Dabar” zadataka.

Šuković je, sa koleginicom Jelenom Milojković, učestvovao i u izradi zadataka i, kako su rekli iz “Tinkera”, čak četiri njihova predloga prošla su rigorozan proces selekcije, pa su zadaci iz Crne Gore uvršteni u takmičenje i ubuduće će ih rješavati djeca i mladi iz cijelog svijeta.

”Dabar” takmičenje održava se u 76 zemalja, posljednjih 19 godina, a za Crnu Goru ovo je prva godina.

”Veliki doprinos u realizaciji takmičenja dali su njihovi nastavnici i profesori koji su bili u ulozi Tinker mentora i na taj način omogućili djeci iz svojih zajednica da nesmetano učestvuju”, saopštili su iz “Tinkera”.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i “Tinker” potpisali su i Memorandum o saradnji i, kako je saopšteno, planiraju da i ubuduće rade na promovisanju nauke, naročito matematike i računarstva.

Sljedeće “Dabar” takmičenje planirano je za novembar 2023. Radionice i učešće na takmičenju potpuno su besplatni. Više detalja dostupno je na www.igramiranje.me i www.dabar.me.

Bonus video: