Opština Pljevlja pomaže mladima da zasnuju porodicu

Opština će finansirati maksimalno do 100 eura kamate mjesečno, u periodu do 10 godina, pod uslovom da je stambeni kredit odobren u godini javnog poziva, ili godini koja prethodi godini javnog poziva

6249 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Pravo na dodjelu bespovratnih sredstava za rješavanje stambenog pitanja koje od ove godine kroz sufinansiranje kamate dodjeljuje Opština Pljevlja ostvarilo je 27 pljevaljskih mladih porodica.

To se navodi u odluci Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja.

Ovom odlukom prvi put u Pljevljima se omogućava mladim porodicama i samohranim roditeljima sa teritorije Pljevalja kupovina stana, izgradnja ili kupovina kuće po povlašćenim uslovima i to kroz sufinansiranje mjesečne rate stambenog kredita, odnosno sufinansiranje kamate za stambene kredite koju će dobijati od Opštine u narednih deset godina.

Na javni poziv pristigla je 31 prijava, od kojih četiri nisu ispunjavale tražene uslove.

Opština za ovu namjenu ove godine planiralaje budžetska sredstva od 40.000 eura. Sredstva će biti dovoljna da se sufinansira kamata stambenih kredita svim mladim porodicama koje ispunjavaju uslove javnog poziva.

Subvencioniranje kamate na stambene kredite mladim bračnim parovima koji nemaju riješeno stambeno pitanje je još jedna od mjera koje lokalna uprava preduzima u cilju zaustavljanja strmoglavog pada nataliteta i zaustavljanja odseljavanja mladih iz Pljevalja.

Procjene su da u Pljevljima trenutno živi 25 do 26 hiljada stanovnika, što je za oko četiri do pet hiljada manje u odnosu na 2011. kada je održan popis. Pljevlja su 1971. imala 46.856 stanovnika, a deceniju kasnije 3.527 manje. Trend pada broja stanovnika se nastavio, pa je po popisu iz 1991. bilo 39.593 stanovnika, a 2003 - 36.918...

Opština će finansirati maksimalno do 100 eura kamate mjesečno, u periodu do 10 godina, pod uslovom da je stambeni kredit odobren u godini javnog poziva, ili godini koja prethodi godini javnog poziva.

Pravo na subvenciju imaju mladi bračni ili vanbračni parovi i njihova djeca, pod uslovom da na dan raspisivanja javnog poziva barem jedan od bračnih ili vanbračnih partnera nije stariji od 45 godina.

Pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava mlada porodica može ostvariti i za izgradnju kuće.

Bonus video: