Opština Kolašin planira milione za bolji grad

Najkrupniji projekat u Kolašinu je unapređenje vodosnabdijevanja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

4140 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Najkrupniji projekat za narednu godinu na području Kolašina, prema nacrtu Programa uređenja prostora sa programom urbane sanacije, je unapređenje vodosnabdijevanja i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), za koji su nedavno odobrena višemilionska sredstva iz evropskih fondova.

Pored toga, programima su planirana značajna unpređenja gradske i seoske infrastrukture, između ostalog i završetak sve tri faze radova na izgradnji atmosferske i fekalne kanalizacije i rekonstrukcija postojećeg vodovoda u Ulici Boška Rašovića.

Ti poslovi vrijedni su 800.000 eura, a novac će biti obezbijeđen iz budžeta i, kako piše, od zainteresovanih investitora. Dodatnih 350.000 eura, iz Uprave kapitalnih projekata, predviđeno je za izgradnju hidrotehničke infrastrukture, duž dvije ulice u istom dijelu grada.

Iz budžeta će biti izdvojeno i 400.000 eura za izgradnju sportske infrastrukture za Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI), a 200.000 eura za sanaciju kvarova na gradskom vodovodu. Identičan iznos predviđen je i za sportsku balon halu na Lugu.

Prema programima, naredne godine biće značajno ulagano u seosku infrastrukturu, a predviđena je sanacija i više mostova. Između ostalog, sanacija mostova u Selištima, Gornjem Lipovu, na Mrtvici, u Lugovima, kao i izgradnja mosta u Ljevištima. Planirana je i izrada projekta sprovođenja konzervatorskih mjera na mostu knjaza Danila na Mrtvici, kao i konzervatorski i glavni projekat za rekonstrukciju Kaluđerovog mosta u Manastiru Morača.

Za sanaciju fasade Zavičajnog muzeja predviđeno je 25.000 eura, obezbijeđenih donacijom, a za izgradnju spomen obilježja 10.000 eura. U planu lokalne uprave je i da naredne godine izgradi azil za napuštene životinje, koji će koštati 50.000 eura. Skoro 250.000 eura biće opredijeljeno za održavanje opštinskih puteva. Najveći dio tog iznosa namijenjen je modernizaciji lokalnih puteva u više kolašinskih sela. Adaptaciju stambenih zgrada naredne godine Opština će podržati iznosom od 130.000 eura.

Iz lokalne uprave predvidjeli su i da naredne godine budu urađene izmjene i dopune detaljnih urbanističkih planova (DUP) Centar, Breza, Smailagića Polje, Sportska zona, Radigojno... Takođe i u planu je izrada novih DUP-ova za Selišta, Bašanje Brdo, Industrijsku zonu 1, Drijenak, Bakoviće, Zekovu glavu, Manastir Morača, Dragovića polje…

”Bolje upravljanje prostorom, kao najvrednijim resursom opštine Kolašin, uz značajnije učešće svih zainteresovanih strana, ima za cilj da se omogući racionalno korišćenje prostora i istovremeno unaprijedi i poboljša kvalitet življenja, kako u centralnom gradskom jezgru, tako i na širem gradskom prostoru i naseljima na periferiji. U dijelu uređivanja građevinskog zemljišta prioritet imaju radovi u okviru pripreme za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, sa posebnim naglaskom na prenijete obaveze iz 2022. godine”, piše, između ostalog, u obrazloženju nacrta planova.

Javna rasprava o Programu uređenja prostora sa programom urbane sanacije trajaće do 26. decembra.

Bonus video: