Lajović: Slučaj Radović i crkveno pitanje rješavati po makedonskom modelu

Lajović je naveo da ta organizacija koja, kako je rekao, sebe lažno predstavlja Hristovom crkvom, nema i ne želi apostolstvo nad Crnogorcima
91 pregleda 37 komentar(a)
Lav Lajović, Foto: Privatna arhiva
Lav Lajović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.09.2017. 11:33h

Crkveno pitanje u Crnoj Gori treba rješavati kako je to urađeno u Makedoniji, gdje su shvatili da bez njega nema ni trajnog rješavanja državnog pitanja, ocijenio je prezviter Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Lav Lajović.

„Slučaj (Amfilohija) Radovića, a i crkveno pitanje, treba rješavati po makedonskom modelu. Na agresivni srpski etnofiletizam i govor mržnje su davno odgovorili jasnim zakonskim i sudskim mjerama“, naveo je Lajović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, izjednačavati ljude sa stokom i vrijeđati najdublja i najtananija osjećanja nacionalne pripadonosti je vrlo podli pokušaj dalje dehumanizacije Crnogoraca.

Lajović je ocijenio da je osim uvreda o volovima, Radović u svom naknadnom "objašnjavanju" da nije mislio na one koji su se kod njega krstili, a Crnogorci su, svjesno ili nesvjesno, otišao dalje od govora mržnje.

„Razotkrio je taj vjekovni podli projekat srpske crkve, projekat sistematične i konsekvntne demonizacije crnogorske nacije i gašenje crnogorskog imena i države, po kome je "srpska vjera" samo produžena ruka političkih centara moći“, naveo je Lajović.

Kako je kazao, po tom monstroznom konceptu se pokrštavanje izjednačava sa posrbljavanjem, a pitanje spasenja duše uslovljava promjenom svog nacionalnog identiteta. „Ne širi se vjera nego strah da će u protivnom pasti pod kletvu i imati "adsko naslijeđe i biti ravno skotu".

Lajović je naveo da ta organizacija koja, kako je rekao, sebe lažno predstavlja Hristovom crkvom, nema i ne želi apostolstvo nad Crnogorcima.

Ta organizacija, smatra Lajović, odbacuje Hrista i Njegovo Veliko poslanje da Crkva ide do kraja svijeta i da učini sve narode učenicima Hristovim.

„Znači da pretvara ljude u učenike, a ne da mijenja njihovo nacionalno opredjeljenje, odnosno posrbljava. Da Jevrejima bude Jevrej, Grcima Grk, a Crnogorcima da bude Crnogorac, svima da bude sve ne bi li kako dosegla za Hrista. Ali ne i ova opasna ideologizirana organizacija koju personifikuje Radović, a koja je eksponent određenih imperijalističkih interesa, nama vrlo poznatih“, kazao je Lajović.

Prema njegovim riječima, ta militantna organizacija ne samo da širi mržnju, ugrožava mir i stabilnost Crne Gore, nego i atakuje na ljudske duše, satanizuje cijele etničke grupe i postaje sablazan za Boga i za ljude.

Lajović je naveo da bi, po svim međunarodnim standardima, kao takva bila proglašena sektom, što, kako smatra, i jeste, i istog bi dana bio zabranjen rad, a njeni poglavari proglašeni nepoželjnim (persona non grata) ili uhapšeni.

„Zato se nadamo da će novi zakon o vjerskim slobodama koji je u proceduri i najavljen do kraja ove godine, rješiti crnogorsko pitanje ne samo po makedonskom modelu, nego po uzoru na napredne demokratske zemlje“, poručio je Lajović.

Bonus video: