Kontejnerski brod "MSC Nuria" spasio šest brodolomaca na Atlantiku

Osim mrklog mraka, teškoće je pravila činjenica da je bilo dosta tzv. mrtvog mora sa valovima visine preko 4 metra a koji su u jednom momentu gumenjak zanijeli i podvukli ga pod samu krmu kontejnerskog broda

9047 pregleda 9 komentar(a)
Brod koji je spasio brodolomce, Foto: Shipspotting.com
Brod koji je spasio brodolomce, Foto: Shipspotting.com

Kontejnerski brod "MSC Nuria" kojim komanduje zapovjednik iz Crne Gore a gotovo svi oficiri su mu naši državljani, spasio je u noći 19. na 20.decembar u Atlanstkom okeanu, zapado od obala Maroka, šest osoba koji su danima plutali okeanom u onesposobljenom gumenjaku.

Panamaks kontejneraš italijansko-švajcarske kompanije "Mediterranean Shipping Company" plovio je na redovnoj liniji iz španske luke Las Plamas na Kanarskim ostrvima prema Gibraltaru, odnosno ka luci Livorno u Italiji, kada je dobio obavještenje od jedne male jedrilice koja je bila na putu prema Kanarskim ostrvima, da je ta jahta na oko 40 milja zapadno od marokanske obale, uočila gumenjak sa više osoba u njemu kojima treba pomoć.

Pokrenuta je akcija traganja i spašavanja na moru koji su koordniirali MRCC centri Madrid, Rabat i Las Palmas i brodovi koji su se zatekli u blizni pozicije koju je javila jahta, krenuli su u potragu za gumenjakom i ugroženim ljudima na njemu.

Sve je otežavala činjenica da je u međuvremenu pala noć, a da osobe u gumenjaku kod sebe nisu imale nikakvo svjetlo kojim bi mogle signalizovati svoje prisustvo o brodovima koji su tragali u blizini. Ipak, srećnim spletom okolnosti i velikim trudom posade koja je u mrkloj noći osmatrala horizont i čak osluškivala sa palube hoće li čuti pozive u pomoć ljudi na gumenjaku, na ugroženo maleno plovilo naišao je 275 metara dugi panamaks kontejneraš "MSC Nuria“.

Brod od 63.400 tona deplasmana se onda zaustavio ju neposrednoj blizini gumenjaka, a posada „MSC Nuria“ koju su činili pomorci iz Crne Gore, Italije i iz pacifičke ostrvske države Samoa, pokazala je izuzetnu vještinu i hrabrost kako bi spasila ugrožene ljude.

Budući da je pet muškaraca i jedna mlađa žena koji su se zatekli u gumenjak bili potpuno iznemoglo ili previše povrijeđeno da bi se sami mogli popeti uz buškainu (skale koje se uz bok broda spuštaju do obale u luci radu ukrcaja i iskrcaja posade) a koju je posada „MSC Nuria“ spustila skoro do nivoa mora, Kotoranin – prvi oficir palube sa kontejneraša se spustio sa broda i ušao u gumenjak kako bi pomogao iscrpljenim osobama da se domognu spasa.

Uz asistenciju mornara, Kotoranin je iz gumenjaka izvukao pet osoba dok je mu je za prebacivanje šestog i najslabijeg među brodolomcima, dodatnu pomoć morao dati morao pružiti i treći oficir "MSC Nuria“.

U svemu tome, osim mrklog mraka, teškoće je pravila činjenica da je bilo dosta tzv. mrtvog mora sa valovima visine preko 4 metra a koji su u jednom momentu gumenjak zanijeli i podvukli ga pod samu krmu "MSC Nurie".

Iako su u tom trenutku bili ugroženi životi i preostalih brodolomaca i dvojice naših pomoraca koji su se sa broda spustili u malo plovilo, na sreću se sve dobro završilo i svi su se oni na kraju domogli sigurnosti na palubi velikog kontejnerskog broda.

Iznurenim i izranjavljenim ljudima- Arapima koji su na gumenjaku što je izgubio motor, plutali morem već 20 dana, posada "MSC Nurie" ukazala je svu moguću pomoć i njegu, ali je uprkos tome, jedan od spašenih brodolomaca ipak nešto kansije, na žalost, preminuo od iznemoglosti i zadobijenih povreda.

Naime, oni su prethodno zadnja četiri dana koja su bespomoćno proveli na Atlantiku u malom gumenjaku nošeni okeanskim strujama i vjetrovima, bili ostali potpuno bez hrane i vode, što je na kraju, za jednog od brodolomaca bilo kobno.

Četvoricu preživjelih muškatraca i jednu ženu "MSC Nuria" je 20. decembra iskrcala na sidrištu pred lukom Safi i predala marokanskikm vlastima, nakon čega je kontejneraš nastavio put prema Livornu.

Bonus video: