Đurović, Fajon i Šalenberg: Izbor izbor sudija Ustavnog suda je ključ rješavanja gorućih problema

"Evropska unija je, imajući u vidu trenutnu geopolitičku situaciju u Evropi, dala podsticaj politici proširenja i očekuje da Crna Gora uradi sve kako bi nastavila da bude predvodnica Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija", kazali su Fajon i Šalenberg

3620 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanak, Foto: Kabinet Predsjednice skupštine
Sa sastanak, Foto: Kabinet Predsjednice skupštine

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović sastala se sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksandrom Šalenbergom i ministarkom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Zvaničnici su u posjeti Crnoj Gori po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednice.

Đurović je Šalenberga i Fajon upoznala sa političkom situacijom u zemlji, kao i dešavanjima koja su u proteklih nekoliko mjeseci dovela do nezavidnog stanja u kome se država nalazi.

"Ključ rješavanja svih gorućih problema u Crnoj Gori je izbor sudija Ustavnog suda, kao najviše sudske instance u državi", kazala je Đurović.

Đurović je dodala i da je uputila dopis predsjednici Ustavnog odbora Skupštine Simonidi Kordić, po kome traži da se na sjednici ovog skupštinskog tijela, raspiše novi javni poziv za izbor sudija i da se za isti koriste najkraći rokovi propisani Zakonom o Ustavnom sudu, u trajanju od 15 dana, ističe se u saopštenju.

Đurović je naglasila i da je Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje 19. avgusta, "u svom fokusu imala evropske integracije, da je vanjska politika Crne Gore apsolutno usklađena sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU".

"U Crnoj Gori nema evroskeptičnih političkih subjekata, i skoro 80 odsto građana podržava pristupanje zemlje Gore evropskoj porodici naroda", dodala je Đurović.

Fajon i Šalenberg su zabrinuti zbog trenutnih dešavanja u Crnoj Gori ali se slažu da je, "kompletiranje Ustavnog suda ključni preduslov za rješavanje svih drugih spornih pitanja u državi".

"Oni su istakli da je EU, imajući u vidu trenutnu geopolitičku situaciju u Evropi, dala podsticaj politici proširenja, te da očekuju da Crna Gora uradi sve kako bi nastavila da bude predvodnica Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Detalj sa sastanka
Detalj sa sastankafoto: Kabinet Predsjednice skupštine

Fajon i Šalenberg su istakli nužnost što hitnijeg okončanja postupka izbora sudija Ustavnog suda i pozvali Đurović da pomogne i olakša ovaj proces, "imajući u vidu njenu poziciju kao predsjednice parlamenta koja može da doprinese približavanju stavova dvije strane".

Oni su saglasni da Crna Gora i dalje ima šansu da nastavi sa dinamičnim evropskim putem, ali samo ukoliko riješi pomenuta pitanja, "čemu svi relevantni politički akteri moraju dati maksimalan doprinos".

Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora EU službe za spoljnu akciju Marko Makovec, specijalni izaslanik Republike Slovenije Anžej Frangeš, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Karl Miler i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: